Afgelopen september verhuisden wij naar ons eerste koophuis. We hadden niet bijster veel voorbereidingstijd, dus sommige keuzes waren duidelijk wat minder duurzaam dan andere. Ik zet ze voor je, en vooral voor mezelf, op een rij.
Er zijn van die momenten dat je soms even geen zin hebt om alles door die groene bril te bekijken. Vakantie is zo’n moment dat mensen o zo hard hebben gewerkt en liever niet stil willen staan bij de hoeveelheid CO2 die ze de lucht in pompen of toch weer wat vlees eten omdat ze die lokale specialiteit willen beleven. Verhuizen is ook zo’n moment. Er is al zoveel te regelen dat duurzaamheid niet altijd prioriteit krijgt.
Tijd om eens kijken hoe we het er bij onze verhuizing vanaf gebracht hebben en wat daar van te leren valt.
De woning
Wonen staat op nummer drie in de top 10 van De Verborgen Impact. Na spullen kopen en vlees eten, kun je met de keuze van je huis en je energieverbruik het grootste verschil maken. Een klein woonoppervlak is hierbij gunstig. Zo neem je per persoon minder beton en andere bouwmaterialen voor je rekening en hoef je minder te stoken om het comfortabel te maken.
Door bijna tweeënhalf keer groter te gaan wonen, hebben we dus meteen al niet zo’n beste keuze gemaakt. Wat ons betreft had het ook best wat kleiner gemogen, maar we hadden weinig keuze in de oververhitte woningmarkt. Het woonoppervlak per persoon komt nu overeen met het landelijk gemiddelde.
Het energielabel van ons huis is net iets beter dan ons vorige appartement, maar een huis verliest weer meer warmte door al die buitenmuren. Door ons relatief zuinige stookgedrag verwacht ik dat de totaalscore voor wonen wel onder het gemiddelde moet kunnen blijven. Op termijn kan het uiteindelijk nog beter uitpakken, want nu we een koophuis hebben kunnen we ons energieverbruik verder omlaag brengen door extra te isoleren.
Klussen en verhuizen
Elke keer bij een verhuizing herinner ik mezelf eraan dat het de vorige keer zoveel werk was dat we het nu niet moeten onderschatten, maar dan is het toch weer net even iets meer gedoe dan verwacht. Papierwerk, klussen voorbereiden, planningen maken, materiaal verzamelen, veel lekkers in huis halen voor alle lieve helpers en niet vergeten dat je ook nog moet inpakken in het oude huis.
Klussen
Het huis dat we kochten was in behoorlijk goede staat. Je moet bij de keuken, badkamer en wc echt goed je best doen om te zien dat ze niet meer zo nieuw zijn. Beneden lag al een prachtige houten vloer en zelfs de gekke scheve muurtjes gaan we gewoon laten staan. Er is duidelijk voor hoge kwaliteit gekozen en doordat dat lang meegaat hoeven wij nu geen grote verbouwingen te doen, nieuwe materialen te kopen of hoge kosten te maken. Fijn!
Wel wilden we het gehele huis van onder tot boven opnieuw schilderen en op de bovenverdieping alles opnieuw behangen en laminaat leggen. Ik denk niet dat dit heel overbodige klusjes zijn, maar meer een soort onderhoud. Wij zijn niet het soort mensen dat elk seizoen een nieuw kleurtje verf op de muur wil, dus alles wordt lekker fris wit en tijdloos, zodat het hopelijk weer lang mee kan. Door zoveel mogelijk in één keer te doen, hoeven er ook niet steeds halve emmers verf verloren te gaan.
Klusmaterialen
Bij het uitzoeken van materialen is duurzaamheid er soms een beetje ingeschoten.
Ik wist een aantal merken die duurzame (leem)verf verkopen, zoals Auro, Ecotec, Fairf of Tierrafino, maar vond het prijsverschil met gewone latex wel heel erg groot. Uiteindelijk zijn we, ook uit gemak, toch naar de bouwmarkt gegaan. Bij Praxis kochten we Perfection latex, omdat we hier eerder goede ervaringen mee hadden. Dat bleek van een Ecolabel voorzien te zijn en bevat minder oplosmiddelen.
Andere hout- en radiotorlakken die we kochten hadden geen certificering, maar we kozen altijd voor verf op waterbasis en hebben geprobeerd om na te gaan welke merken van de beste kwaliteit zijn. Voor het schilderen maakten we de muren schoon met St Marc. Dit ontvet beter dan ammoniak en is een stuk minder schadelijk voor het milieu en jezelf. De wateroplosbare lakken zijn bovendien goed uit te spoelen zonder terpentine.
Er bestaat ook zoiets als eco-behang, maar hiervan vond ik destijds alleen maar gezellige printjes voor iets minder gezellige prijzen. Voor strakke witte muren kochten we bij Hornbach stevig, en daarmee hopelijk duurzaam, vliesbehang van Erfurt. Dit is gemaakt van cellulose en textielvezel en is vrij van PVC of glasvezels. Het kan wellicht duurzamer, maar het lijkt me ook zeker geen slechte optie. Het oude behang kwam eraf met een sopje van Biotex, een oude spons en een plamuurmes.
Laminaat is niet echt heel duurzaam qua materialen, want er zit altijd een soort lijm in. Eigenlijk hebben we niet eens iets anders overwogen, omdat het betaalbaar en zo makkelijk te leggen is. We zijn bij verschillende winkels gaan kijken en hebben gekozen voor Golv van Ikea. De kwaliteit is altijd zo moeilijk te beoordelen in de winkel, maar we hadden al goede ervaringen met een goedkopere variant van deze winkel, dus dit is een beetje op hoop van zegen. Na bijna een half jaar ligt het er in ieder geval nog helemaal mooi en netjes in.
Klusspullen
Met het verzamelen van mensen die ons wilden helpen met klussen, hebben we meteen ook rondgevraagd van wie we klusspullen konden lenen. Zo verzamelden we een hele collectie van huishoudtrapjes, verfbakken, verfrollers, boormachines en ander gereedschap. Dit zijn van die spullen die je na de verhuizing toch niet meer (zoveel) nodig hebt en dus ook echt niet nieuw hoeft te kopen. Of anders later nog bij de kringloop kan scoren, zoals onze ‘nieuwe’ huishoudtrap.
Verder kochten we nog een hele lading aan schilderstape, afdekfolie, muurvuller, schuurpapier, een stukje rioolbuis (lang verhaal), behanglijm en voorstrijkmiddel. Hier kwamen we niet echt onderuit en heeft er als het goed is juist aan bijgedragen dat we al het werk zo goed mogelijk hebben kunnen doen en dus langer goed blijft. Kwasten en verfrollers konden we dankzij de watergedragen verf goed uitspoelen en meerdere keren gebruiken.
Vervoer
Mijn vriend kocht vlak voordat we de sleutels kregen spontaan een oude rammelende bakfiets via Marktplaats en dat bleek een heel succesvol experiment. Hiermee kon ik de volgende dag meteen al bij een buurtbewoner langs om een stapel verhuisdozen op te halen waar ik via een lokale Facebookgroep om gevraagd had. Ook konden we makkelijk naar de bouwmarkt en het afvalscheidingsstation en namen we tijdens het klussen alvast wat keukenspullen en andere handige dingen mee naar het nieuwe huis.
Voor de grotere en zwaardere dingen, huurden we een keer een autootje via MyWheels en ben ik een keer met mijn vader naar de bouwmarkt geweest. Het laminaat lieten we bezorgen. Voor de daadwerkelijke verhuizing hadden we een busje gehuurd waarmee we een paar keer heen en weer gereden zijn. Aangezien we nog geen kilometer verderop zijn gaan wonen, zal dit allemaal geen gigantische impact hebben gehad.
Inboedel
Het is altijd verleidelijk om alles helemaal opnieuw en hip in te richten na een verhuizing, maar het kopen van nieuwe spullen staat met stip op nummer 1 in de top 10 van De Verborgen Impact en daar ga je dus ook snel mee de mist in.
Op een gammele kledingkast en wat losse spullen na hebben we alles meegenomen wat we al hadden. De meeste meubels zijn nog in prima staat of gebruiken we nu op een andere manier. We zijn blij met de spullen (en planten!) die we al hebben, maar hadden wel een paar dingen extra ‘nodig’.
In de kringloop kochten we een extra stoel, tafeltje, wasmand, lampenkap, prullenbakjes, wat gereedschap en een wasmolen. Nieuw kochten we in de maanden na de verhuizing een lekbak voor de wasmachine (die ik later toch nog in de kringloop zag), dekbed van Tencel, linnen theedoeken van SMIR, een mop om die mooie vloer te onderhouden, nog een lampenkap en een paar dingen waarmee we hopelijk energie kunnen besparen, zoals een waterbesparende douchekop, LED-lampen en stekkers met een schakelaar. Best veel nog, maar ook weloverwogen.
Met gedeeltelijk nieuw en gebruikt hout en zowel nieuwe als tweedehands machines is mijn vriend begonnen met het maken van nachtkastjes. Hopelijk komt er ooit nog een zelfgemaakte kledingkast. De enige grote aankoop die nog op de planning staat, is voor nieuwe eettafelstoelen. Hiervoor hou ik veel online vintagewinkels en Marktplaats in de gaten, maar de kans is groot dat het toch nieuwe stoelen worden. Mijn eisen voor kwaliteit, stijl en comfort zijn zo hoog dat het zoeken eindeloos duurt en een uiteindelijke aankoop lang mee zou moeten gaan. Ik maak het mezelf graag lastig hoor.
De financiën en vaste lasten
Zodra we op zoek gingen naar een huis, ben ik me alvast gaan verdiepen in duurzame hypotheken. Toen we na het tekenen van een voorlopig koopcontract in alle haast een hypotheek moesten gaan regelen, wisten we al welke hypotheekverstrekkers aan onze eisen voldeden. Uiteindelijk bleek BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, de beste optie te zijn voor ons.
Daarnaast sloten we enkele duurzame verzekeringen af: inboedel-, opstal- en overlijdensrisicoverzekering. Hiervoor kwam ik uit bij a.s.r. Omdat je hier niet rechtstreeks terecht kan, heb ik dat via Independer geregeld en meteen de aansprakelijkheidsverzekering meeverhuisd, zodat ik nu definitief geen geld meer stuur naar middelmatige of slechte investeerders.
Een paar jaar geleden stapte ik over naar Qurrent wat inmiddels is overgenomen door Greenchoice. Hiermee halen we groene stroom en gecompenseerd gas in huis.
Hou jij rekening met duurzaamheid als je gaat verhuizen? Wat lukt er dan wel en minder goed?
Jazeker! Daarom kozen wij voor ‘n milieuvriendelijke vloerbedekking nl. marmoleum.
Wat goed! Ik had tot een jaar geleden nooit gedacht dat marmoleum duurzaam zou zijn, maar dat is het inderdaad dus wel. Zowel in materialen als in levensduur. Geen wonder dat het me altijd doet denken aan schoolgebouwen, want het is perfect voor zware belasting 😀
Echt een leuk artikel, ik vind het leuk dat je hier zo open over bent! Een perfect duurzame verhuizing is denk ik onmogelijk in alle chaos, maar ik vind dat jullie het knap hebben aangepakt 🙂
Supertof en eerlijk artikel! 🙂 Die bakfiets is zo leuk!
De hypotheken en leningen aan het einde zijn ook goede tips.
Goed bezig zeg!
Tip voor duurzamer verven: kwasten en rollers in een (oude) plastic zak in de vriezer. Dan gaat er minder verf het riool in.
Doe eventueel een extra nieuwe zak (en die kun je later herbruiken) om de boel heen zodat je geen verf in de vriezer krijgt als de oude zak niet zo goed meer is.
Wat leuk dat je dit zo deelt! Duurzaamheid is bij ons ook een belangrijk kader bij een verhuizing. Wij zijn afgelopen december zo’n 6 km verhuisd, naar de plek waar we allebei zijn geboren en getogen en waar we veel dichter bij zowel familie en vrienden als bij faciliteiten zitten die we nodig hebben en niet verder van werk. Zonder auto is dat heel fijn 🙂 Het huis is wel een stuk groter én het is niet heel stiekem een klushuis dat uit de verhuur komt en waar sinds de bouw eind jaren 60 volgens mij niks aan verduurzaamd is. Bij onze oude woning zaten we bij Triodos, nu bij ASN, omdat we daar een lager rentepercentage hebben én een klein stukje bouwdepot voor verduurzaming in aanvulling op de overwaarde die we kunnen investeren. Eind dit jaar hopen we daarin de eerste slag geslagen te hebben.
En die verbouwing is gelijk waar ik mee worstel. Ja, met de verbouwing gaan we er heeeeeel erg op vooruit wat isolatie, ventilatie en duurzame verwarming betreft (want: dakisolatie, vloerisolatie, nieuwe kunststof kozijnen met triple glas en een decentrale ventilatiebox, vloerverwarming in plaats van oude radiatoren, alvast een stroomdraad naar zolder voor toekomstige zonnepanelen), en heeft de woning de door ons gewenste indeling (we creëren een open keuken en openslaande deuren naar de tuin), maar er komt ook zoveel afval bij kijken en zoveel nieuw materiaal dat dus een hoge voetafdruk heeft. Ik kan daar heel slecht mee omgaan. Komt er nog bij dat ik graag de allerbeste keuze wil maken, maar bij vloerisolatie in een vochtige/natte kruipruimte in combinatie met vloerverwarming en de daarvoor vereiste/aangeraden isolatiewaarde bijvoorbeeld is er altijd een trade-off tussen gewenste eigenschappen. Uitzoekwerk is leuk, maar soms kom je er daarmee gewoon nog steeds niet uit!