Weet je niet goed waar je kunt beginnen met het verduurzamen van je leven? Of doe je het liever in kleinere stapjes dan met een pittige challenge? Doe dan mee met de Footprint 5000 challenge en stel je eigen ‘pakket’ samen.
Footprint 5000 challenge
Footprint 5000 is een project ontstaan uit een groep deelnemers aan een trainingsprogramma van Stichting Verbeter De Wereld. Hun doel is om het klimaatprobleem behapbaar te maken, zodat mensen zich in kunnen zetten voor een betere toekomst.
Om dit in uitvoering te brengen hebben ze de Footprint 5000-challenge opgezet. Hierbij is het idee dat als zoveel mogelijk mensen een kleine aanpassing doen, we samen een groot verschil maken. Het is de bedoeling dat alle deelnemers één of meerdere voornemens maken die leiden tot tenminste 5% reductie in hun persoonlijke CO2-uitstoot.
Om een keuze te kunnen maken, hebben ze een lijst opgesteld van mogelijke acties waar je aan kunt denken, opgedeeld in de onderdelen voeding, spullen, vervoer, energie in huis en politieke actie. Bij elke actie staat aangegeven welk percentage CO2-uitstoot hiermee bespaard zou worden.
Voorbeelden zijn twee dagen in de week geen vlees eten, geen kleding kopen, voor korte afstanden de fiets nemen in plaats van met de auto, koud wassen, overstappen naar een duurzame bank, petities tekenen of je social media groen kleuren.
Meedoen
De challenge is officieel van 1 tot en met 31 januari 2016 en als je je aanmeldt, krijg je behalve het overzicht van mogelijke acties ook dagelijks of wekelijks allerlei handige tips. Gedurende deze periode worden er door de deelnemers allerlei ervaringen gedeeld en vragen gesteld via een besloten Facebook-groep. Nu na een kleine week zie ik al hoeveel motivatie en inspiratie dat oplevert.
Ook voor deze challenge geldt echter weer dat je kan beginnen wanneer het jou uitkomt en dat je het zo moeilijk kan maken als je zelf wil. Kies één actie met een groot effect of kies meerdere acties met ieder een kleiner effect. Laat in ieder geval wel aan Footprint 5000 weten áls je meedoet, want dan kunnen ze bijhouden hoeveel effect hun project heeft.
Mijn doelen
Hoewel ik zelf niet echt van plan was om weer aan een challenge mee te doen, ben ik er uit nieuwsgierigheid toch stiekem een beetje ingerold. Van de ene kant geeft het me een fijn gevoel dat ik veel van de voorgestelde acties al gedaan heb of doorlopend mee bezig ben. Van de andere kant wordt het misschien wel steeds lastiger om nog een stapje verder te gaan.
Helemaal vegetarisch of zelfs veganistisch eten zie ik nog niet echt zitten, maar mijn zuivel- (lees: kaas-) consumputie kan wel wat omlaag. Hoewel ik direct moet toegeven dat dat afgelopen week niet zo goed gelukt is. Daarnaast wil ik iets beter gaan letten op de afkomst van mijn voedsel en – niet op de actielijst, maar toch – producten met palmolie proberen te vermijden. Een maand zonder nieuwe kleding en elektronica vind ik eigenlijk te makkelijk om mee te tellen, want dat had ik anders waarschijnlijk ook niet gekocht.
Verder gooi ik het deze maand vooral op indirecte impact, want ik zet mijn pensioenfonds onder druk om duurzamere investeringen af te dwingen, teken (en verzamel) petities, praat met mensen over duurzaamheid en blog er ook nog eens over. Dat laatste blijkt overigens enorm te helpen bij dat een na laatste.
Alleen al met die indirecte impact zou ik voor 4% reductie zorgen, maar de grootste uitdaging én tevens grootste winst ligt hem voor mij vooral bij meer lokaal en minder dierlijk voedsel. Wordt vervolgd…