In stenen winkels, op markten, op websites, bij een kledingbibliotheek, bij vrienden thuis of in Facebook-groepen. De mogelijkheden om aan leuke tweedehands kleding te komen zijn bijna eindeloos. Hier staan ze (bijna) allemaal op een rij.
Dus je hebt gekeken naar zo’n documentaire waardoor je nu op de hoogte bent van de gang van zaken in de kledingindustrie en eigenlijk zo min mogelijk fast fashion wil blijven kopen. Misschien heb je al wat fair fashion ontdekt waarmee je eerlijkere en vaak ook duurzamere productie van kleding kan steunen met de aankoop van splinternieuwe en hippe kledingstukken.
Maar het meest duurzaam is om kleding te dragen die al bestaat. Recycle het liefst uit je eigen kast door het nieuw leven in te blazen in nieuwe combinaties, door het te upcyclen, vermaken, repareren of te kleuren, maar ook buiten je kast zijn er veel opties om tweedehands kleding te vinden om je garderobe mee aan te vullen.
Lenen of huren
In het artikel Toe aan nieuwe kleding? Leen of huur het! deelde ik al een aantal opties met je om kleding te lenen of te huren. In het kort: leen iets van een bekende, ga naar de kledingverhuur of leen het bij een kledingbibliotheek. Geschikt voor zowel gelegenheidskleding als dagelijks kloffies en voor kinderkleding.
Ruilen
Een kledingruil is een fantastische manier om aan kleding te komen én om te zien hoe jouw afdankertjes bij een ander opnieuw gewaardeerd worden. Organiseer je eigen kledingruil of zoek er eentje bij je in de buurt. Lees er hier meer over.
Kledingmarkten
Vintage per kilo en de Swan Market zijn reizende markten waarbij je maandelijks in een andere stad kunt speuren naar vintage. Andere markten vind je in Amsterdam, Brussel en Utrecht. Ook online zijn er kledingmarkten waarbij je kleding koopt van particulieren. Op Facebook vind je de Bohemian marketplace, Vintage marketplace en Kleding aangeboden / gezocht. Lees er hier meer over.
Offline winkels
Liever gewoon winkelen in de stad zoals je gewend bent? Dat kan! Oké, de winkels zien er wel wat anders uit en sommige zijn aanzienlijk mooier dan andere, maar er zijn in ieder geval een heleboel stenen winkels waar je tweedehands kleding kunt vinden. Je hebt de goedkope kringloopwinkels, de nettere kringloopwinkels, de hippe vintagewinkels en tweedehands merkkleding. De voordelen van zulke winkels zijn dan je de kleding kan passen, maar je moet wel een beetje geluk hebben dat je iets naar je smaak kan vinden.
Alle kringloopwinkels in heel Nederland en België vind je op allekringloopwinkels.nl. Zoek dus vooral eens naar winkels bij je in de buurt waar je regelmatig eens binnen kan lopen. Fijne ketens die je door het hele land kunt vinden zijn Appel en ei, Emmaus, Episode, Het Goed, Reshare store, Terre des hommes en Vintage island.
Voor een aantal steden is door onder andere indebuurt.nl, Groen met Saar en Minimalist Dutchie op een rij gezet wat voor winkels daar te vinden zijn. Deze blogs en en beschrijvingen bij de landelijke ketens staan in het artikel Winkels voor tweedehands kleding in het hele land.
Voor Utrecht maakte ik zelf een compleet overzicht van alle kringloopwinkels. Hierin vind je links naar de winkels per stadsdeel, kaartjes, routes en beschrijvingen.
Online winkels
Tweedehands kleding kun je heel goed online vinden. Bij professionele webshops zijn de beste kledingstukken al voor je uitgezocht, de kwaliteit is meestal prima in orde en je aankoop is veilig. Bovendien is het veel leuker om te kopen van een enthousiaste webshopeigenaar dan van een grote onpersoonlijke fast fashion-webwinkel. De prijzen zijn variabel, maar er komen vrijwel altijd verzendkosten bij.
Heel veel leuke webshops zoals Kleretoko en VNTG vind je in het artikel Tweedehands en vintage kleding koop je in deze webshops.
Koop- en verkoopplatforms
Nóg meer tweedehands kleding vind je online bij diverse koop- en verkoopplatforms waarbij je handelt met particulieren. Denk aan Marktplaats en in kleding gespecialiseerde websites zoals United Wardrobe.
De nadelen van zulke platforms zijn dat je de kleding niet kunt passen, dat het wat meer gedoe is, dat je risico loopt dat het niet in goede staat is, dat je meestal te maken hebt met verzendkosten en dat je het niet altijd retour kan sturen. Daar staat wel tegenover dat het aanbod bijna eindeloos is en je er leuke koopjes kan scoren.
In het artikel Getest: vijf platforms om online kleding te (ver)kopen kun je alle voor- en nadelen van elk platform vergelijken, want ik heb ze voor je getest.
Mijn lievelingsadresjes zijn offline in Utrecht Emmaus, de landelijke ketens van Appel en Ei en Reshare store, de online webshop van Kleretoko en als ik iets specifieks zoek ga ik meestal naar United Wardrobe. Waar koop jij het liefst je tweedehands kleding?
Oeeeh zoveel mogelijkheden! Ik koop zelf vrijwel altijd via United Wardrobe, maar ik wil als ik weer wat nodig heb toch eens gaan neuzen bij een kringloopwinkel. Gewoon eens kijken of ik daar dan wat kan vinden!
United Wardrobe is echt ideaal als je iets specifieks zoekt, vind ik. Soms vind ik het wat gedoe met mensen die niet reageren of absurde vraagprijzen hebben, maar het aanbod is zo groot dat ik er ook regelmatig terug kom. In de kringloopwinkel heb je echt geluk nodig. Als ik iets specifieks zoek, lukt het me daar vaak niet. Ik probeer af en toe even binnen te lopen en soms loop je dan per ongeluk tegen iets leuks aan. Kost wat meer moeite, maar dan is het vaak wel spotgoedkoop. Ik zie dat jullie een Emmaus en Het Goed hebben, die zijn vaak heel prima!