Voor een leuke citytrip hoef je niet meteen in het vliegtuig te springen. Om bijvoorbeeld een musicalvoorstelling te bezoeken, de Big Ben te bewonderen, over de Camden markets te struinen en langs de oever van de Thames te flaneren, kun je uitstekend met de trein naar Londen. Ga je mee?
Waarom Londen?
Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en ligt in het zuidwesten aan de rivier de Thames. De stad is groot en divers en kent een mix van culturen, eeuwenoude tradities en een moderne wereldsheid. Je vindt er veel wereldberoemde bezienswaardigheden zoals de Tower, Tower Bridge, Big Ben en het Parliament, Westminster Abbey, Hyde park, Buckingham palace, London Eye en vele musea, maar ook de typische rode dubbeldekkerbussen, zwarte taxi’s en gezellige pubs.
Beste reistijd
Het klimaat is vergelijkbaar met Nederland en je hoeft echt niet bang te zijn dat het er altijd regent. De beste reistijd is ongeveer vanaf mei tot en met oktober, maar Londen is evengoed geschikt voor een kerstreisje.
Vanwege de redelijke reistijd is een stedentrip naar Londen met de trein geschikt voor een lang weekend, week of midweek, maar kun je het ook heel goed combineren met een andere bestemming in Engeland.
Vervoer naar Londen
De vliegroute tussen Londen en Amsterdam schijnt een van de drukste ter wereld te zijn en dat terwijl de afstand ook prima per auto, boot en trein te overbruggen is. Met de komst van de Eurostar-verbinding in het voorjaar van 2018 is de trein gelukkig een aantrekkelijker alternatief geworden.
Twee maal per dag rijdt de Eurostar in vier uur van Londen via Brussel en Rotterdam naar Amsterdam. Als het goed is, kunnen we vanaf 2019 ook rechtstreeks van Amsterdam naar Londen, maar zolang er in Nederland nog geen paspoortcontrole kan plaatsvinden moeten we in Brussel alsnog de trein uit. Ook kun je meerdere keren per dag met een Thalys of Intercity direct naar Brussel. Vanaf Brussel gaan er vervolgens veel vaker Eurostars Londen gaan, waardoor je zo flexibeler bent in je vertrektijd. De reis duurt daarmee op de heenweg nu nog een kleine vijf uur met de Thalys en een kleine zes uur met de Intercity direct. Bij een gemiste aansluiting, word je gratis overgeboekt naar de volgende trein.
De reis van Londen naar Amsterdam boek je vanaf 40 euro via NS International. De reis van Amsterdam naar Londen boek je vanaf 59 euro met de Intercity direct en vanaf 90 euro met de Thalys. Je kan dus al retour voor minder dan honderd euro! Je hoeft niet bang te zijn voor allerlei toeslagen, kan zoveel bagage meenemen als je wil en belandt midden in het hart van de stad waardoor het – zeker op de terugweg – nauwelijks meer tijd kost dan het vliegtuig.
Combineren met andere bestemmingen
Vanuit Londen gaan er treinen naar onder meer Brighton (1 uur), Birmingham (1,5 uur), Bristol (2 uur), Manchester (2 uur), Leeds (2,5 uur) en Newcastle (3 uur). Boek zo vroeg mogelijk voor de laagste prijzen of zoek uit of een Interrailkaartje of BritRail-pass voordeliger is als je meerdere treinreizen wil gaan maken.
Als je van wandelen en de zee houdt, kan ik je aanbevelen om naar Cornwall te trekken om het Southwest coast path te volgen.
Vervoer in Londen
Na aankomst op London St. Pancras vind je loketten met informatie voor toeristen. Haal hier een Oyster card, dit is een soort ov-chipkaart waarmee je gemakkelijk al het openbaar vervoer in- en uitspringt. De medewerker kan je helpen bepalen hoeveel crediet je op de kaart wil zetten, maar je kan hem altijd opwaarderen én krijgt na afloop het resterende bedrag en de borg terug als je je kaart inlevert bij een automaat.
De metro of tube is je beste vriend. Je komt vanaf St. Pancras snel bij alle andere bezienswaardigheden en waarschijnlijk ook bij je accommodatie. Londen is zo’n enorme stad, dat het niet allemaal te lopen is. Om bovengronds wat meer mee te krijgen van de stad, kun je dus ook gebruik maken van de bus of übertoeristisch gaan met een hop on hop off-bus. Doe in ieder geval comfortabele schoenen aan, want veel wandelen zul je sowieso in de immense musea, parken en metrostations.
Verblijf
Over het algemeen geldt dat hoe eenvoudiger je accommodatie is hoe duurzamer deze is. Op ongeveer een half uur reizen van de binnenstad vind je enkele campings. Ook couchsurfing en huizenruil zijn duurzame en unieke manieren om in een andere stad te verblijven.
Logeren in typische Engelse bed and breakfast is een erg leuke en relatief duurzame manier van overnachten. Het originele concept waarbij een particulier wat kamers verhuurt en jou hoogstpersoonlijk je ontbijt voorzet, zul je in Londen helaas niet zo makkelijk kunnen vinden. Op AirBnB kun je aan de advertentie meestal wel zien of iemand een kamer aan huis verhuurt. Als mensen hele panden en appartementen aanbieden, heb je vaak te maken met huisjesmelkers die de lokale woningmarkt ontwrichten en kies ik persoonlijk liever voor een echt hotel dat aan alle eisen voldoet. Hou er rekening mee dat Londen niet goedkoop is.
Eten
Een full English breakfast bestaat uit eieren, spek, worstjes, witte bonen in tomatensaus en toast. Het vlees sla ik zelf liever over, maar die bonen blijken een uitstekende bodem voor een lange dag in de stad. Als je tussen de middag weer kunt eten, kun je overal wel een sandwich krijgen of een bijzondere snack zoeken op een markt.
De Engelse keuken staat niet bepaald bekend als geraffineerd. Typische gerechten zijn Sunday roast, fish and chips en meat pie. Deze gerechten vind je voor aangename prijsjes in de pub. Hier kun je in een ongedwongen sfeer rustig eten, drinken en de Londenaren begluren. Ik heb tot op de dag van vandaag spijt dat we na een cidertje niet zijn blijven eten bij Three Crowns pub, want de vegan fish and chips die daar op het menu stond, heb ik nergens anders meer kunnen vinden.
Naast de typische keuken is Londen en de rest van het land beïnvloed door de vele immigranten. Vooral de Indiase keuken is alom vertegenwoordigd en een zegen voor vegetariërs en veganisten. Ook vind je met gemak restaurants waar je bijvoorbeeld Italiaans, Frans, Japans, Chinees, Marokkaans of Thais kunt eten. De invloeden van deze keukens zijn overigens ook doorgesijpeld in de pubs, waardoor je ook daar altijd vegetarisch en vaak veganistisch kan eten.
Hoewel Londen niet goedkoop is, kun je in veel verschillende prijscategoriën eten. Voor restaurants hoef je niet lang te zoeken. Ga naar Soho, Camden, Covent garden, Chinatown of laat je verrassen door een van de buitenwijken. De zuidoever van de Thames is tussen de Westminster bridge en de London bridge in de zomer een levendige bedoening. Naast wat eenvoudige restaurants vind je hier dan ook food stalls, handig voor als je hier ‘s avonds cultuur komt snuiven.
In Engeland drinken we natuurlijk de hele dag door heel veel thee. Maar ook het bier wordt eigenlijk op elk moment van de dag wel in flinke pints getapt en er is ruime keuze uit betaalbare cidertjes.
Bezienswaardigheden en activiteiten
Toeristische hot spots
Eigenlijk vind ik altijd wel leuk om de toeristische hot spots even te zien. Ze zijn niet voor niets populair, denk ik dan maar. Aan de Thames vind je de London Tower met daarvoor de iconische Tower bridge, het reuzenreuzenrad de London Eye, de Big Ben en het Parliament met daarachter Westminster Abbey. Bij Buckingham palace zie je elke maandag, woensdag, vrijdag en zondag om elf uur de wisseling van de wacht.
Wandelingen
Als je naar Londen gaat, zul je vanzelf al een hoop wandelen. Het stuk langs de zuidoever van de Thames geeft een mooi uitzicht over de stad en komt langs bijzondere gebouwen, leuke restaurantjes, theaters en musea.
Om verborgen plekjes te ontdekken en meer te leren over Londen kan ik je aanraden om deel te nemen aan een stadswandeling. Er zijn wandelingen met allerlei thema’s: langs de highlights, over de geschiedenis van Londen, the Old City, Harry Potter, Jack the Ripper, door specifieke wijken en meer. Er zijn ook diverse gratis stadswandelingen, audiotours en self guided tours.
Musea
Maar leuker, toegankelijker en meestal ook goedkoper om te bezoeken zijn de Londense musea. Er zijn er ontzettend veel over alle onderwerpen die je maar kunt verzinnen. Vaak zijn die musea ook nog eens enorm groot en veel ervan zijn gratis toegankelijk.
Gratis musea zijn onder andere het British museum, Tate Modern, Natural history museum, Science museum, de National gallery en het Museum of London. Als je bijvoorbeeld naar de Tower of London en andere musea of attracties wil waar je wel voor moet betalen, kun je overwegen om een London pass aan te schaffen.
Theater en muziek
Londen is bekend om een lange traditie van succesvolle toneelstukken en musicals. Koop je kaarten online of gok op een goedkope last minute. De meeste theaters vind je in West End.
Ook langs de zuidoever van de Thames vind je veel cultuur in onder andere het National theatre, de Royal Festival Hall, de Shakespeare’s Globe en andere theaters. Van maart tot september is er tevens het Underbelly festival te vinden en kun je de The Scoop gratis films of concerten bezoeken.
Winkelen en markten
De elkaar kruisende Oxford street en Regent street in het centrum van de stad vormen een groot winkelgebied. Je vindt er zowel reguliere winkels als de meeste luxueuze. Typisch Engels zijn natuurlijk de gigantische warenhuizen die je ook in dit winkelgebied kan vinden. Het bijna tweehonderd jaar oude warenhuis Harrods ligt een stukje westelijker, net ten zuiden van Hyde park.
Van een grote, hippe stad als Londen had ik eerlijk gezegd meer verwacht op het gebied van fair fashion, maar ik kan slechts een paar winkeltjes vinden. The Keep boutique in Brixton (zo’n 5 kilometer ten zuiden van de Big Ben) lijkt me het meest interessant. Hier vind je fair fashion-merken als Komodo, People tree, Thinking Mu en ArmedAngels.
Voor nieuwe en tweedehands kleding, spullen en antiek kun je je lol op bij een van de vele markten. Zo zijn er de Camden markets, Convent garden market en Old Spitalfields market. Op de Petticoat Lane market vind je naar verhouding meer nieuwe spullen en kleding, terwijl de zondagse Brick Lane market juist volledig tweedehands is.
Voor eten kun je naar het toeristische en prijzige maar ook gezellige Borough market in Southwark net ten zuiden van de London bridge, maar ook naar goedkopere eetstalletjes op de Portobello market in Notting Hill of de multiculturele Brixton market. Ook bij de bovengenoemde spullenmarkten kun je vaak eettentjes vinden.
Zowel bij de London Eye als in Hyde park vind je in de kerstperiode een kerstmarkt.
Parken en tuinen
Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Hyde park en de aangrenzende Kensington gardens vormen een grote, groene oase in het hart van de stad. Buiten concerten en evenementen om is er bijzonder weinig te doen en dat maakt het een heerlijke plek om te wandelen, picknicken en een dutje te doen. In Regent’s park vind je de London zoo, een Engelse tuin en kun je een bootje huren. Vanaf Pimrose hill heb je een uitzicht over de stad.
Horniman museum and gardens liggen 10 kilometer ten zuidwesten van de Big Ben en zijn gratis toegankelijk. Het museum gaat met name over natuur en antropologie. Naast de uitgebreide tuinen zijn er ook een kinderboerderij, vlindertuin en aquarium. Voor die laatste twee moet je wel een kaartje kopen. De Kew gardens, oftewel de Royal botanical gardens, liggen 15 kilometer ten westen van de Big Ben. Het enorme terrein omvat onder andere een botanische tuin, arboretum, Japanse tuin, graslanden, alpine tuin, bamboe tuin, cactuskas en een prachtige tropische kas. Zo word je bezoek aan London nog exotisch ook!
Mijn ouders gingen gisteren met de trein naar Engeland om mijn dochter die daar woont te bezoeken. Ze moesten 5 keer overstappen maar zijn goed aangekomen gelukkig. Ik vind het ideaal dat je ook met de trein naar Engeland kunt.
Oeps, dat is wel een stukje ingewikkelder dan van Rotterdam naar Londen. Maar tof dat ze het nog steeds aandurfden met de trein. Ik vind het erg comfortabel in ieder geval en inderdaad fijn dat de optie er is 🙂
Nu wil ik naar London!