Schoon strand, schone zee

Hoera, de zomer is aangebroken! Ga jij binnenkort naar een van onze eigen mooie stranden? Scoor dan meteen wat karmapunten door een handje te helpen met het opruimen van een stukje strand. Wie weet houd je er nog een date aan over ook! Doe mee met een evenement of ga zelf op stap.

Op de stranden ligt een hoop afval. Dat is niet alleen afval van toeristen, maar het zijn vooral ook heel veel aanspoelsels afkomstig van schepen en de zee ingespoeld via vervuilde rivieren. Visnetten, plastic kratten, flessen, dopjes en ballonresten, je kan het zo gek niet verzinnen of je vindt het op het strand. Dit afval en met name het plastic zorgt voor ernstige vervuiling. Dieren raken verstrikt in de grotere stukken en 90% van alle zeevogels zit letterlijk met plastic in de maag. Als het plastic in de zee afgebroken wordt tot zeer kleine stukjes, kunnen giftige stoffen zich hieraan binden. De microplastics worden inmiddels al teruggevonden in plankton en in verschillende soorten vissen. Via die voedselketen komen de plastics uiteindelijk dus ook weer terug in ons eigen voedsel. Natuurlijk moet dit probleem bij de bron aangepakt worden, maar zolang dat nog niet effectief is kunnen we wel zelf zoveel mogelijk plastic van onze stranden vissen.

WWW

Sinds 2013 organiseert Stichting De Noordzee in samenwerking met Bosalis de Beach Cleanup Tour. In 2016 is dit evenement van 1 tot en met 14 augustus. Uiteraard hoef je geen twee weken aan de bak, maar kun je je aanmelden voor een etappe. Ze beginnen in Zeeland en op Schiermonnikoog en na twee weken ontmoeten de twee routes elkaar in Zandvoort. Behalve speciale etappes van sponsoren is er ook een familie-etappe en een hondenetappe. Nieuw is de e-Matching vrijgezellenetappe waarbij je je kan laten indelen in een groepje met andere vrijgezellen. Je weet in ieder geval zeker dat je groepsgenoten net zo actief en betrokken zijn als jij!

WWW

Hostelketen Stay Okay organiseert al sinds 1993 elk jaar rond eind februari een opruimactie op zowel Terschelling als Ameland. Met een speciaal 4- of 7-daags arrangement kunnen deelnemers ‘s ochtends het strand opruimen, hebben ze ‘s middags tijd om het eiland te verkennen en is er ‘s avonds een activiteit.

Een vergelijkbaar opruimweekend is het WaddenWerkWeekend van de Waddenvereniging. Tijdens een weekend rond eind september kampeer je midden op Terschelling, besteed je een halve dag aan het opruimen van het strand en word je beloond met lezingen, excursies, lekker eten en een heel leuk feestje!

WWW

Natuurlijk kun je ook op eigen initiatief het strand op gaan ruimen. Een spontane actie is altijd mooi meegenomen, maar als je dit plan al hebt voordat je richting het strand gaat, neem dan een rol stevige vuilniszakken, een emmer en een paar werkhandschoenen mee om de klus een stuk aangenamer te maken. Glas, spijkers en andere scherpe objecten kun je apart in een emmer verzamelen. Aan de waterlijn is het heerlijk struinen, maar hier ligt vaak niet het meeste afval. Zoek vooral bij de vloedlijn en in de duinen. Je kan het jutten extra leuk maken door de vondsten wat beter te bekijken. Welke dingen kom je het meeste tegen? Kun je aan etiketten zien waar de verpakkingen vandaan komen? Ook met (grote) kinderen kun je er een groot spel van maken. Weten ze welke dingen wel en niet op het strand thuishoren? En welke dingen van natuurlijk materiaal zijn? Aangespoeld hout hoeft niet opgeruimd te worden, maar kan wel helpen bij het bouwen van een piratenschip of juttershut op het strand. Die kun je eindeloos versieren met dopjes, lintjes en schelpen. En aan het eind gaat alles wat niet op het strand thuishoort de afvalzak in.

Dit denken jullie ervan

  1. Ik combineer wandelen op het strand tussen Hoek van Holland en Kijkduin met een opruim-initiatief. Waar heel veel mensen kennelijk geen kwaad in zien, is het in de natuur achterlaten van sigarettenpeuken. Die vind je aan het strand nog het meest. Rokers zijn behalve van de schade aan hun gezondheid, kennelijk nog niet doordrongen van de schade die hun gewoonte toebrengt aan de natuur.

    1. Dat is helaas helemaal waar ja. Veel mensen denken dat dat filter wel vergaat in de natuur, maar behalve dat dat niet waar is zitten er ook nog een hoop giftige stoffen in. Bij sommige opruimacties worden peuken apart verzameld en geteld, hopelijk doet dat iets voor de bewustwording.

Comments are closed.