Er hoeft nergens meer zwerfafval te liggen als iedereen regelmatig één stukje afval opraapt. Deze gedachte brengt Stichting KLEAN jaarlijks op 20 maart onder de aandacht met zwerfiedag. Raap je mee?
Zwerfiedag
Op 20 maart is het zwerfiedag. Wat voor dag? Zwerfiedag! Op deze dag raap je een stuk zwerfafval en maakt hier een foto van of een selfie mee: de zwerfie. Deze deel je dan uiteraard op social media met #zwerfie, zodat je instant karmapunten kan oogsten en je netwerk aanspoort om hetzelfde te doen.
Zwerfiedag is een initiatief van Stichting KLEAN. Naast alle grootschalige opruimacties – zoals deze aan zee – wil deze stichting ons er juist toe zetten om elke dag één stukje afval op te rapen. Als slechts een kwart van de mensen dit zou doen, zou namelijk alles opgeruimd zijn! De grapjassen van KLEAN zeggen zelfs dat je er op tijd bij moet zijn op 20 maart, omdat er niet genoeg is voor iedereen. Zeker als er mensen fanatiek worden en meerdere stukjes gaan oprapen.
Waarom rapen?
Voor de leefomgeving
Maar waarom zou je eigenlijk afval rapen als je het er zelf niet neergegooid hebt? Mensen die opzettelijk dingen op straat gooien, zullen het echt niet meer komen oprapen. Misschien helpt het als ze het goede voorbeeld zien. Afval op straat staat slordig en ik ben ervan overtuigd dat afval makkelijker op straat gegooid wordt als het ergens al vies is, terwijl de drempel om iets te laten vallen hoger is wanneer het er schoon is.
Daarnaast belandt er ook nog wel eens iets per ongeluk op straat, dus zo kun je helpen iemands ‘fout’ te herstellen en doet hopelijk ook iemand dat wanneer er ongemerkt iets uit jouw tas of jaszak gevallen is.
Voor het milieu
Behalve dat het niet fijn uitziet, is het afval dat blijft liggen nogal schadelijk voor het milieu. Het meeste zwerfafval is van plastic of blik en dit vergaat nauwelijks. Dieren kunnen erin verstrikt raken en de bodem raakt vervuild.
Uiteindelijk belandt het zwerfafval via wind en water in alle uithoeken van de planeet. Het komt ook terecht in de zee en richt daar nog meer schade aan. Plastic microdeeltjes worden inmiddels bijna overal in teruggevonden: in magen van vogels, in de vis op je bord en zelfs in honing.
Dat plastic en blik zou eigenlijk heel goed gerecycled kunnen worden. Als het afval in het systeem blijft en opnieuw gebruikt kan worden, bespaart dit dus ook nog de productie van verpakkingen uit nieuw bronmateriaal.
Voor jezelf!
Je moet misschien wel even een drempel over om te gaan rapen. Gaan mensen je raar aankijken als je afval opraapt? Is er een prullenbak in de buurt of moet je een tas meenemen? Heel erg gewoon is het nog niet. Nóg niet.
Als je eenmaal begint te rapen, voelt het eigenlijk best wel goed. Je laat dat plekje een stuk mooier achter dan dat je het vond. Zichtbaar resultaat loont! Zoals bij het schilderen van een muur heb je behalve dat zichtbare resultaat ook meteen wat extra lichaamsbeweging en een hoofd-leegmaakmomentje doordat je je op een eenvoudige taak focust. Achteraf kun je met een tevreden gevoel op de bank ploffen. Je doet heel concreet iets goeds en daar mag je je best een beetje trots over voelen.
Meedoen?
Je kan overal aan de slag op elk moment dat jou uitkomt. Onderweg naar je werk of school, terwijl je een ommetje loopt met de hond, op weg naar de supermarkt of wanneer je uit de kroeg naar huis kruipt. Vaak is het slechts een kwestie van oprapen en in de dichtstbijzijnde prullenbak gooien. Zonder zwerfie en social media mag natuurlijk ook.
Als je er ook na 20 maart een nieuwe gewoonte van weet te maken, wordt het voor jezelf normaler en draag je elke keer weer bij aan een schonere omgeving. Wie weet inspireer je ongemerkt nog iemand die jou bezig heeft gezien. Tot oprapen of simpelweg tot niet meer op straat gooien. En heel veel kleine beetjes maken nou net het verschil.
Fanatiek geworden? Ga aan de slag met de Litterati-app en monitor alles wat je raapt. Beroepszwerfieraper Dirk Groot a.k.a. Zwerfinator heeft ermee in kaart gebracht welke soorten afval het meest op straat belanden en ondersteunt met zijn resultaten de Merijn Tinga a.k.a The Plastic Soup Surfer in zijn strijd voor het invoeren van statiegeld op kleine PET-flesjes. Zo zien je maar hoeveel effect het kan hebben om zwerfafval te raken!
Ik moet toegeven dat ik tegenwoordig in het schoonste dorp van Nederland woon, voor mijn gevoel dan, want er ligt echt nergens zwerfafval. Vroeger woonde ik in de buurt van een parkje en daar lag helaas veel zwerfafval. In eerste instantie deed ik er niets mee. Elke ochtend als ik de hond ging uitlaten zag ik een vrouw met een plastic zak voorbij lopen, de plastic zak was altijd gevuld. Ik dacht er niet veel over na, tot ik een keer zag dat ze terwijl ze naar haar werk (denk ik) liep de zak vulde met zwerfafval dat ze onderweg tegen kwam. Ik vond haar zó inspirerend dat ik besloot om ook bij te dragen aan een schoner park. Dus ruimde ik ook zwerfafval op. Toegegeven, ik liep niet met een zak het afval te verzamelen, maar als ik iets zag liggen dat ik met mijn blote handen durfde aan te raken, dan gooide ik het weg in een afvalbak. Vond het bijzonder hoe die vrouw, die ik nooit heb gesproken, mij had geïnspireerd om ook wat te ondernemen en had laten zien hoe simpel het was
Wat een mooi verhaal! Super leuk om te horen dat het dus ook echt zo blijkt te werken. Misschien heb jij stiekem ook wel iemand geïnspireerd 😉
Ah, tof dat jij er ook aandacht voor hebt. Ik wist niet van #Zwerfie-dag, maar ben wel bezig een #zwerfie-veertig dagen tijd! Heb er net een stukje aan gewijd 🙂
Oh, wat tof! Ik ga meteen even lezen 🙂