In november vind de Palmolievrij Challenge plaats. Vanuit Palmolievrij.org volgden nieuwsbrieven en blogs met tips, tricks en ervaringen over het vermijden van palmolie. Ik schreef een aantal blogs waaronder deze: over palmolievrije deodorant.
Nog zo’n badkamerartikel dat je liever niet wil missen: deodorant. Aan veel reguliere deodorants zit echter een ongewenst luchtje. Lees verder voor ontbossingsvrije alternatieven.
Palmolievrije deodorant
Vergeet de spuitbussen. De drijfgassen in de bussen zijn afkomstig van aardgas, veroorzaken smogvorming en zijn mogelijk ook nog eens schadelijk voor ons zelf. Daarnaast zit er vaak voornamelijk alcohol in wat slecht is voor je huid, meerdere ingrediënten die van aardolie zijn afgeleid en parfum wat soms tot irritaties leidt. Ook creeër je een hoop afval met die spuitbussen. Dat alles nog los van veelvoorkomende palmolieverdachten zoals caprylic/capric triglyceride, caprylyl glycol, steareth, ethylhexyl glycerine en octyldodecanol.
Ook bij rollers en sticks heb je grote kans dat er aardolie gebruikt is en dat er naast de bovengenoemde palmoliederivaten ook relatief veel glycerine in zit.
Misschien zijn er merken die hun glycerine niet van palmolie maken en alsnog een palmolievrije deodorant verkopen, maar ik heb ze nog niet gevonden. Dat is oké, want er zijn goede alternatieven!
Aluin
Een aluinkristal is een aluminiumzout en ziet er uit als een enorme zoutkorrel. Je brengt het aan door de kristal eerst nat te maken en dan over je huid te smeren. Je ziet er niets van, maar aluin verlaagt de pH van je huid een beetje, zodat de bacteriën die voor de nare luchtjes zorgen geen kans krijgen.
Ik gebruik nu bijna een jaar een aluinkristal en ben er zeer tevreden over. Hij werkt beter dan elke andere deodorant die ik geprobeerd heb. Hij bevat zéker geen palmolie en gaat waarschijnlijk wel zo’n drie of vier jaar(!) mee, waardoor hij ook nog eens supergoedkoop is. Je kunt hem in de meeste drogisterijen en soms ook in de supermarkt vinden. Als je dat niet lukt, zou ik deze bestellen.
Baking soda
Alternatieve deodorants zijn vaak op basis van kokosolie en baking soda. Hier worden etherische oliën, karitéboter, poeders en was aan toegevoegd. Bijvoorbeeld Modern Druids, Zerah en Loveli leveren zulke deodorants. Persoonlijk ken ik nog niet zoveel mensen die ze gebruiken, maar de reacties die er zijn, zijn overwegend positief!
Deodorant uit eigen keuken
Kokosolie en baking soda heb je misschien toch al in huis en daarmee kun je dus ook zelf je deodorant maken. Als je lekker groot inkoopt, is het een stuk goedkoper en kun je steeds hetzelfde bakje bijvullen, waardoor je ook nog eens weinig afval creëert.
Je kan het zo gek maken als je wil. De samenstelling zoals bij Modern Druids en Loveli is vrij uitgebreid. Je kan dit proberen na te maken, maar je kan ook experimenteren met vereenvoudigde varianten zoals bijvoorbeeld volgens dit recept van The Zero Waste Project.
Daarnaast zijn er mensen die alleen een mengsel van baking soda en kokosolie gebruiken of zelfs alleen baking soda óf kokosolie gebruiken. Baking soda is echter wel berucht vanwege het irriteren en vergelen van de huid, dus misschien wil je die toch liever mengen met wat mildere – minder basische – ingrediënten.
Ook citroensap schijnt voor sommige mensen te werken als deodorant. Net als aluin maakt dit je huid iets zuurder, waardoor het geurtjes tegengaat. Tenslotte zou je ook eens kunnen proberen of je überhaupt wel deodorant nodig hebt. Mijn experimentjes met enkel kokosolie, met citroensap en zonder deodorant waren helaas van korte duur, maar misschien werkt het wel voor jou.
Een tijdje lang de deo gebruikt zoals die in het Zero Waste Project wordt beschreven, maar nu al bijna een jaar helemaal niet meer. Ik geloof dat als je deo gebruikt je deels de zweetgeur in de hand werkt. Natuurlijk ruik ik ook weleens, maar dan was ik me even met water en dan gaat het weer prima. Natuurlijk ruik ik wel anders dan met zo’n chemische bloemige geur onder mijn oksel, maar ja wat is natuurlijker? Ik ben er heel blij mee in elk geval en mijn omgeving heb ik nog niet gehoord erover. En zo hoef ik niet na te denken over of iets palmolie bevat of niet.
Dat denk ik eigenlijk ook wel! Al die parfum ben ik sowieso geen fan van en een beetje lichaamsgeur is niks mis mee. Ik heb ook wel eens een dagje overgeslagen, maar ga dan toch net iets meer stinken dan me lief is. Was jij in één keer gestopt met die deo?
Nee niet helemaal. Heb eerst zo’n zelfgemaakte deo gebruikt. Toen steeds minder en op een gegeven moment niet meer. En af en toe deed ik dan wel weer wat op als ik toch rook vond ik en nu heb ik het toch zeker al driekwart jaar niet meer gebruikt
Klinkt alsof je een beetje moet afkicken, de goede en foute bacteriën weer in balans brengen of zo. Wel een goed idee om nog eens te proberen in ieder geval!
Ik ben net als jij fan van aluinkristal. Je doet er zo lang mee! Als je hem tenminste niet laat vallen 😉
Grappig dat die aluin bij veel mensen zo geliefd is. Vorig jaar had ik er nog niet eens van gehoord!
Dat laten vallen hoor ik veel mensen zeggen, maar ik snap het niet zo goed. Hoezo laat je überhaupt je deo vallen en als het dan toch gebeurt, waarom zou die dan ineens niet meer werken? Als de mijne ooit afbreek, heb ik meteen een reisformaatje 😛
Je laat je deo natuurlijk niet expres vallen, maar het kan toch gebeuren 😉 En volgens mij breekt de kristal dan in heel veel kleine stukjes, met scherpe randjes, en kun je hem dus niet meer gebruiken.
Ohh, zou dat het zijn, ja? Dan zou ik de kristallen in water gooien en er een spray van maken, haha.
Ik gebruik sinds een tijdje Nuud deodorant. Het zit in een tube van sugarcane en ik hoef het maar om de dag om te doen. Ik ben er erg blij mee. Met het hete weer van nu wel iets vaker opgedaan, maar al met al: tevreden en geen geurtjes! Misschien ook eens interessant om te testen.