Op zoek naar een waterbesparende douchekop

Ons nieuwe huis bleek een waterverslindende douchekop te bevatten en die moest snel eens vervangen worden. Alleen met welke? En zijn de allerzuinigste douchekoppen nog wel zo fijn? Ik ging op onderzoek uit en testte er twee.

Meten is weten

We waren pas net verhuisd en ik stond alweer met de douchekop boven een emmer in de ene hand en een stopwatch in de andere hand. Mijn vriend gokte dat er weer een blogje zat aan te komen en hij had natuurlijk gewoon gelijk. In ons vorige huis hadden we namelijk een vrij zuinige douchekop, maar gezien de voorkeur voor een zekere luxe bij de vorige bewoners van nieuwe koophuis, vreesde ik dat dat het nu wel eens anders uit kon pakken.

Door een minuut lang het douchewater op te vangen in een emmer had ik in ons vorige huis kunnen bepalen dat de douchekop die de verhuurder daar had geïnstalleerd zo’n 7 liter per minuut verbruikte. In ons nieuwe huis was al snel duidelijk dat de emmer te klein zou zijn voor een hele minuut en wist ik na een halve minuut wel genoeg: het verbruik van 12 liter per minuut is nogal royaal!


Spaardouche

Een waterbesparende douchekop of spaardouche verbruikt bij een standaard waterdruk van 3 bar maximaal 6,9 liter per minuut (klasse Z). Er zijn zelfs al spaardouches die slechts 4 liter per minuut zouden gebruiken. Een zuinige douchekop hoeft overigens niet per se ten koste te gaan van het comfort vanwege de aanwezige druk en de manier van verstuiven.

Een ‘gewone’ douchekop verbruikt tussen de 8,8 en 11,5 liter per minuut (klasse S). Tussen de waterbesparende en gewone douchekoppen in is het verbruik redelijk zuinig (klasse A) en bij een hoger verbruik horen klassen B, C en D (11,6 – 21,9 liter per minuut). Een regendouche die er 25 liter per minuut of nog meer doorheen dendert valt zelfs helemaal buiten deze schaal. Yikes.

Je hoort het, de verschillen in verbruik zijn gigantisch! Nu zul je vast verschil merken tussen een douche die 4 of 25 liter per minuut gebruikt, maar ook zonder dat je er erg in hebt kun je zomaar een factor twee à drie meer gebruiken dan je nodig hebt voor het comfort dat je zoekt.

In de praktijk is het verbruik behalve het theoretische verbruik op het etiket ook nog eens afhankelijk van de waterdruk die je in huis hebt (meestal 1,5 tot 3,5 bar) en de capaciteit van de cv-ketel. Daarnaast wees Sien van Wecotip me erop dat het verbruik van verschillende standen op één en dezelfde douchekop nogal kunnen verschillen. Goed om rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een waterbesparende douchekop.

Een lager verbruik bespaart niet alleen water, maar vooral heel veel warmte. Na het verwarmen van je huis is het gebruik van warm douchewater een belangrijke verbruiker van ons gas. Aangezien gas behoorlijk klimaatbelastend is én de aanschaf van een spaardouche zich rap terugverdient, is dit een zeer efficiënte, goedkope en eenvoudige manier om te verduurzamen.

Op zoek naar een waterbesparende douchekop

Oké, er moest dus zo snel mogelijk een waterbesparende douchekop in huis komen. Gelukkig kun je deze makkelijk los- en aankoppelen en hoef je dus niet meteen hele systemen met douchestangen te vervangen.

Maar welke kies je dan? Ik gebruikte de douchekop uit mijn huurwoning als referentie. Die was ondanks het veel lagere watergebruik dan onze huidige douchekop net zo comfortabel. Als zo’n 7 liter per minuut comfortabel genoeg is, wil ik zéker een spaardouchekop met een verbruik dat niet hoger is dan dat. Maar welke voldoen hier aan? En is die 4 liter ook echt nog wel zo comfortabel?

In de winkel moet je aardig je best doen om waterbesparende douchekoppen te vinden. In de kringloop staan dozen vol met gebruikte douchekoppen, maar dan heb je geen idee wat je in huis haalt en ik zou er niet op rekenen dat ze zuinig zijn. In ‘nieuwe’ winkels is het nauwelijks makkelijker.

Veel merken geven het verbruik of de verbruiksklasse helemaal niet aan en aan het uiterlijk valt niets af te leiden. Soms staat er doodleuk op dat het verbruik 50% minder is, zonder te zeggen ten opzichte waarvan. Als je eenmaal het verbruik kan vinden, zul je zien dat er eentje met een verbruik van 6 liter per minuut direct naast een ogenschijnlijk gelijkwaardig ding met een verbruik van 11 liter per minuut ligt. Soms hebben ze zelfs hetzelfde merk en serienaam, maar net een ander artikelnummer. Het is dus oppassen geblazen. Een leuk eco-logootje, de grootte, vorm of het merk zeggen niet zoveel. Cijfers hebben we nodig!

Eco-modellen

Van een aantal merken bekeek ik hun zelfbenoemde eco-varianten en speurde ik naar andere modellen handdouches die een verbruik van 7 liter per minuut of lager hebben. Voor zover er getallen te vinden zijn, althans.

Verschillende merken hebben speciale eco-modellen, maar niet alles is even zuinig. Zo heeft Grohe douchekoppen onder de noemer EcoJoy. Deze zijn voorzien van een stroombegrenzer die soms het waterverbruik beperkt tot een royale 9,5 liter per minuut, maar soms ook tot een nette 5,7 liter per minuut. Bij hansgrohe hebben de Ecosmart-modellen met een verbruik van 9 liter per minuut wellicht een misleidende maar tenminste nog een andere naam dan hun zuinigere Green-modellen die 6 liter per minuut verbruiken.

In de bouwmarkten zag ik douchekoppen van onder andere Tiger, Atlantic en Aqualino (Gamma en Karwei), AquaVive, Plieger, Aquazuro, Sencys en Baseline (Praxis) en Avital en Basano (Hornbach), maar vond zowel op de verpakking als online nauwelijks informatie over hun verbruik. De Sencys Indus S2 is ‘eco besparend’ en de Tiger Turbo saver bespaart tot 60%, maar bij geen van beide is duidelijk wat het verbruik dan precies is. Alleen de verpakking van de Basano Andria overtuigt me dat we te maken hebben met een echte spaardouche met een verbruik van 6.3 liter per minuut bij 3 bar.

Maar misschien kan het nog net iets zuiniger. Een vriendin tipte me vorig jaar al de douchekop van Niebla. Het zuinigste model verbruikt op papier slechts 5 liter per minuut. Ook de douchekop van Ecosavers zou slechts 4 tot 7 liter water per minuut gebruiken afhankelijk van de waterdruk tussen 2 en 5 bar.

Er zouden ook douchekoppen zijn met licht dat verkleurt naarmate je langer onder de douche staat, maar ik vind alleen maar verlichte douchekoppen die hiermee de temperatuur laten zien. Een douchekop van Tiger geeft naast de temperatuur op een display ook het verbruik in liters aan. Maar of dat ook zuinig is, ik heb geen idee.

Dit zijn de zuinigsten

Het is me duidelijk. De duurzaamste keuzes zijn in theorie de standaard douchekop van Niebla en de douchekop van Ecosavers, met elk een verbruik van zo’n 5 liter per minuut bij 3 bar. Ze worden op de voet gevolgd door de zuinigste varianten van Grohe EcoJoy-modellen (zoals de Tempesta 100), de Green-modellen van hansgrohe of de goedkopere Basano Andria. Allen goed voor een verbruik van ongeveer 6 liter per minuut. Al deze douchekoppen zijn daadwerkelijk besparend en goed verkrijgbaar voor verschillende budgetten.

Waterbesparende douchekop van Niebla

Getest: Niebla en Ecosavers

De theorie is leuk, maar ik wil het natuurlijk zeker weten. Daarom testte ik twee douchekoppen die het meest mijn aandacht trokken, omdat ze op papier de zuinigste leken en vooral omdat ik er enthousiaste verhalen over hoorde.

Niebla

De zuinige douchekop van Niebla hing al jaren met succes in een grote hotelketen, maar was niet voor particulieren te koop. Toen Inge er zelf eentje wilde kopen en hier achter kwam, besloot ze ze zelf maar te gaan in- en verkopen. Daarnaast zorgt Niebla via de Made Blue Foundation voor schoon drinkwater op plekken waar dit niet vanzelfsprekend is.

Een vriendin was vorig jaar al dusdanig enthousiast over Niebla dat ze hem ongevraagd al had aanbevolen. De winst was voor ons destijds alleen niet zo groot en we wisten nog niet wat we zouden aantreffen in een toekomstig huis. Toen in ons huidige huis bleek dat we nu toch echt een andere douchekop nodig hebben, kon ze bevestigen dat ze nog steeds blij was met haar Niebla en kreeg ik zelfs een uitnodiging om te komen proefdouchen.

Ook Inge kreeg er lucht van dat ik op zoek was naar een waterbesparende douchekop en stuurde een exemplaar op om te testen. Leuk! En toch ook wel handiger, zodat ik hem kon vergelijken bij dezelfde waterdruk als ik thuis gewend ben.

Ecosavers

Het merk Ecosavers verkoopt allerlei gadgets om energie mee te besparen. Lampen, stekkers, brievenbusborstels, radiatorfolie, douchezandlopers en meer. Ik kende deze producten al van de energiebox die ik ooit bij een gratis energieadvies kreeg en maak er nog altijd gretig gebruik van.

Dat Ecosavers ook een waterbesparende douchekop heeft, hoorde ik van Fleur die er net eentje in huis gehaald had en haar ervaringen deelde op haar (volgtip!) blog. Hij zou 4 tot 7 liter water per minuut gebruiken afhankelijk van de waterdruk tussen 2 en 5 bar. En Fleur was zo lief om hem even aan me uit te lenen.

De test

Ik heb zelden zoveel zin gehad om te douchen! Daar ging ik dan met twee leendouchekoppen, een emmer en timer. O ja, handdoek niet vergeten. Je schroeft de oude douchekop gewoon los van de slang en draait een nieuwe erop, dus dat is alvast te makkelijk voor woorden.

Als eerste sloot ik de douchekop van Ecosavers aan en draaide de kraan volledig open tot aan de stroombegrenzer. De stralen zien er normaal uit en na één minuut zat er 5 liter water in de emmer. Ik dook er even onder en had er weinig op aan te merken, gewoon een prima douche. Zoals Fleur ook zei, is hij wel vrij lawaaiig, maar dat stoort niet echt.

Vervolgens sloot ik de douchekop van Niebla aan en zag dat de stralen echt anders zijn. Doordat er steeds twee stralen schuin tegen elkaar aan spuiten, wordt het water verneveld. Na één minuut zat er 6 liter water in de emmer en was de badkamer volledig gevuld met stoom. De waterdruk bleek genoeg om mijn haar mee te wassen. Bij een neveldouche koelt het water wat sneller af, maar ik had niet de behoefte om de temperatuur wat hoger te zetten.

Ik wisselde de douchekoppen nog een paar keer heen en weer en zette daarna de oude douchekop terug. Omdat je weet dat de waterbesparende douchekoppen minder water verbruiken, ga je je vanzelf inbeelden dat de straal ook zwakker is, maar de oude douchekop bewees dat dat vooral tussen je oren zit. Het enige verschil is dat de oude douchekop meer stralen heeft en je dus wel iets meer volume voelt in plaats van kracht. Ik vind niet dat dat niet bijzonder veel toevoegt aan het comfort en kan dat dan ook prima missen, zeker als ik daarmee meer dan de helft aan water en energie bespaar.

Beide douchekoppen zijn echt zuinig en ik vind ze ook beiden comfortabel. Sterker nog, ik merkte nauwelijks verschil met onze douchekop die ruim twee keer meer water verbruikt. Het grootste verschil is dat Niebla het water vernevelt. Persoonlijk hou ik meer van stralen dan de zachtere nevel en had ik verwacht dat Niebla iets zuiniger zou zijn. Die van Ecosavers maakt dan weer een stuk meer lawaai.

Allebei aanraders dus, afhankelijk van je voorkeur voor stralen of nevel. Niebla koop je alleen online via niebla.nl. Je kan hier uitrekenen hoe snel je hem terugverdient bij jouw verbruik, maar het klimaat wint natuurlijk meteen al. Fleur had het geniale idee om haar douchekop van Ecosavers van Marktplaats te vissen. Helaas was er geen aanbod toen ik besloot dat we deze in huis wilden halen en kocht ik hem uiteindelijk via bol.com.

Waterbesparende douchekop van Ecosavers

Verder nog

Regendouche

Naast een gewone douchekop hebben we ook nog een regendouche. Deze gebruiken al snel 20 tot 40 liter per minuut. De onze gebruikt volgens het boekje 16 liter per minuut bij 3 bar. Die 16 liter is vrij zuinig voor een regendouche, maar alsnog een hoop water.

Onze regendouche laten we voorlopig maar ongebruikt hangen, want we gebruiken toch liever een normale douchekop. Maar als jij wel regelmatig onder je regendouche staat, kun je met een zuinige variant hiervan juist nog veel meer liters besparen. Het kan dus enorm lonen om deze te vervangen!

De regendouche van Niebla gebruikt bijvoorbeeld ongeveer 9 liter per minuut en de EcoJoy-modellen van Grohe verbruiken niet meer dan 9,5 liter per minuut. Flink verschil met die 16, 20 of 40 liter per minuut die je nu misschien wel verbruikt.

Thermostaatkraan

Naast de douchekop kan ook je kraan helpen met zuiniger douchen. Met een mengkraan duurt het vaak veel langer voordat je de juiste temperatuur hebt ingesteld, waardoor een thermostaatkraan over het algemeen zuiniger is. Hiermee kun je ook beter in de gaten houden of je niet stiekem steeds heter gaat douchen en zit er meestal ook een begrenzer op die er voor zorgt dat je de kraan niet maximaal ver opendraait.

Warmteterugwinning

Ga je je badkamer helemaal verbouwen? Overweeg dan zeker een warmteterugwinningssysteem voor je douche. Hierbij verwarmt het warme douchewater dat je al gebruikt hebt, het schone water dat aangevoerd wordt. Hiermee bespaar je geen water, maar wel heel veel warmte.

Zuinig douchen

Tenslotte is de meest zuinige douche natuurlijk een douche die uit staat. Met een spaardouche kun je maar liefst tot drie keer zuiniger douchen dan met een ‘gewone’ douchekop, maar als je vervolgens drie keer zo lang gaat douchen, doe je de besparing meteen weer teniet. Tips om zuiniger te douchen lees in je in Duurzamer douchen hoeft niet per se supersnel te zijn.

Heb jij al een zuinige douchekop in huis?

Dit denken jullie ervan

  1. Wauw wat een interessant artikel! Ik wist niet dat het zo lastig was om erachter te komen hoeveel een douchekop nou eigenlijk bespaart. Ik woon zelf in een huurhuis en volgens mij is mijn douchekop verre van zuinig. Fijn dat je zelf weinig verschil merkt t.o.v. je ‘normale’ douchekop. Ik hou zelf ook meer van stralen dan van nevel, dus ik ga ook even op zoek naar een goede vervanger.

    1. Haha ja, ik dacht ik ga even etiketten lezen in de winkel, maar dat viel vies tegen! Het fijne is dat je je verbruik makkelijk kan checken met een emmer en zo’n zuinige douchekop geen dure investering is voor je huurwoning (en je hem gewoon mee kan verhuizen als je ooit weer vertrekt). Ik ben benieuwd wat je gaat doen!

  2. Dank voor je superinformatieve blog. Hierdoor heb ik eindelijk de stap meten=weten genomen. En gelukkig zitten we goed. Next step is de kraan iets minder ver open.

  3. Wat handig, zo’n post! Vanmorgen tijdens het schoonmaken van de badkamer meteen even de proef op de som genomen, mijn douchekop zit op 7,5 l/minuut (bij opendraaien tot aan de stroombegrenzing). Dat vind ik wel acceptabel als ik jouw blog zo lees. Dit soort posts zijn handig, ook fijn omdat het iets is wat je net zo goed in een huur- als in een koophuis kunt doen.
    Ik ben blij dat je weer actiever blogt! En veel doucheplezier met je nieuwe douchekop

  4. Wij douchen inmiddels een jaar met de douchekop van Niebla. Eerlijk is eerlijk, we moesten wel even wennen. Vooral mijn zoontje van 6. Toch doorgezet en na een paar dagen stap je er eigenlijk onder zonder erbij na te denken. Het is wel heel fijn om te weten dat je op zo’n makkelijke manier warm water kan besparen.

    1. Goed om te horen! Ik vond vooral de nevel wel wennen, maar de druk is gewoon prima. Als ik die ander niet had gevonden, had ik de Niebla zeker gehouden. Als je inderdaad zoveel kan besparen zonder dat het moeite kost, ben je gek als je het niet doet 🙂

  5. Pingback: Duurzame voornemens voor 2020 – Duurzame Keuzes

  6. Thanks voor het delen! Ik heb zojuist mijn huisbaas bericht omdat onze huidige douchekop kapot is en voor haar is het natuurlijk ook voordeliger als we veel water besparen! Ik heb haar een linkje van Ecosavers gestuurd, die van Niebla valt niet binnen het budget.

    1. Wat goed! Heel tof dat je de moeite neemt om je huisbaas en duwtje in de juiste richting te geven 😉

  7. Tof, iemand die de frustratie van gebrek aan productdetails kent.
    Weet nu welke ik moet gaan zoeken!

  8. Jaaa, voor ons klushuis zijn we nu bezig met sanitair kopen. En meteen deze blog er bij gepakt voor de douchekop (al is dat ook iets wat je als laatst kan kopen). Wij hebben gekozen voor de Niebla douchekop, ik kijk er al naar uit om er onder te douchen, als zal dat nog wel even duren 😛

    1. Jahoe, superleuk! Sowieso wordt het na zo’n verbouwing pas extra fijn om in je nieuwe badkamer te douchen 😉 Nemen jullie ook meteen een warmteterugwinning voor de douche?

  9. Super leerzaam dit blog! Voor onze duurzame campervan mag ook een waterbesparende douchekop niet ontbreken, dus enorm bedankt!

  10. Hoi Linda

    Heb jij in de tussentijd toevallig ook iets opgepikt over de Groene Douche? Wij hebben enigszins ondoordacht nieuwe, maar geen waterbesparende, douchekoppen gekocht 2 jaar geleden en het irriteert me behoorlijk, dus ik wil nieuwe 🙂

    De Groene Douche is er druk op social media en heeft vele lovende reacties, maar ik kom ze verder (nog?) niet tegen in lijstjes. Aan de andere kant is alles 30 dagen op proef, dus wellicht moet ik de gok maar wagen en mijn testresultaten even met je delen.

    Groetjes
    Inge Loes

  11. Hoi Linda! Veel dank nog voor deze goede blog. Dankzij jou zijn we begin 2020 overgestapt op een overbesparende douchekop. Nog altijd blij mee! Wil wel graag meegeven dat de kwaliteit van de Ecosavers-douchekop (die wij dus kochten) helaas te wensen overlaat… nauwelijks 2,5 jaar later lekt-ie aan alle kanten water en de gaatjes hebben een soort roestvlekken. We hebben tevergeefs geprobeerd ‘m te repareren en gaan er nu uiteindelijk toch maar een kopen van een kwaliteitsmerk. Zo’n korte levensduur maakt een douchekop natuurlijk wel een stuk minder duurzaam.

Comments are closed.