Minder vliegen is een van de meest effectieve manieren om je uitstoot te beperken. Zet jezelf met 100 000 anderen een jaar op vliegdieet met Flight Free 2020 en ontdek andere manieren van reizen. Doe je mee?
Minder vliegen
Voor wie het nog niet wist: vliegen is nogal een thema op deze website. Of niet vliegen eigenlijk. Of minder, tenminste.
Hoewel ik allang wist dat vliegen ‘niet zo goed was’ voor het klimaat, dacht ik het me als klein wonende, autoloze vegetariër wel te kunnen veroorloven. In 2016 ontdekte ik voor het eerst hoe belachelijk groot de impact van mijn eigen vliegreizen echt was, schreef ik over hoe het vliegtuig zich qua uitstoot verhoudt tot andere vervoersmiddelen en over hoe slecht vliegen nou echt is. Ook ging ik in gesprek met andere duurzame bloggers over onze dilemma’s en compromissen wat betreft vliegreizen. Ik kondigde aan in 2018 een vliegvrij jaar in te lassen en keek er op terug. Tenslotte liet ik onlangs mijn licht schijnen over allerlei – vaak best wel egoïstische – redenen om tóch te vliegen en hoe ik daar nu over denk.
Nu, bijna vier jaar later, is één ding me duidelijk geworden. We moeten drastisch minder vliegen.
Verantwoordelijkheid nemen
Ook jij weet inmiddels waarschijnlijk dat vliegen echt niet zo best is voor het klimaat, maar als de vakantie er aan komt, is het vaak toch te verleidelijk om toch een goedkoop vliegticket te boeken. Je hebt immers wel een vakantie verdiend toch? Of je hebt familie en vrienden in het buitenland die je wil bezoeken. Of je ‘moet’ voor je werk. Genoeg redenen om te vliegen.
Intussen groeit de luchtvaart harder dan ooit, zijn kerosine en tickets onbelast, krijgen luchthavens financiële voordelen waardoor ze oneerlijk concurreren met bus- en treinmaatschappijen en veroorzaken vliegtuigen veel overlast met lawaai en fijnstof. Hier moet de overheid absoluut iets aan doen, maar het is te makkelijk om als burger vervolgens alle verantwoordelijkheid van je af te schuiven.
De luchtvaart groeit door een stijgende vraag naar goedkope vluchten. Lang niet alleen door zakenreizigers, maar zeker ook door vakantiegangers. Het merendeel van de vluchten die vanaf Schiphol vertrekt, gaan bovendien over afstanden die ook goed per auto, trein of bus af te leggen zijn. En die lange vluchten veroorzaken juist al snel meer uitstoot dan we ons jaarlijks per wereldburger kunnen veroorloven om klimaatverandering binnen de perken te houden – en dan moeten we ook nog eten, wonen, et cetera.
Oftewel, de luchtvaart moet aangepakt worden door de overheid én we kunnen zelf het aantal vluchten in toom houden door de vraag te verlagen. Veel vluchten zijn makkelijk te voorkomen.
Maar zolang minder vliegen nog niet erg gebruikelijk is in Nederland, kan het nogal nutteloos voelen om in je eentje te besluiten om minder te vliegen.
We Stay On The Ground
In Zweden wordt het sinds een paar jaar steeds gebruikelijker om te minderen met vliegreizen. Het woord vliegschaamte komt niet voor niets voort uit uit het Zweedse flygskam. De organisatie We Stay On The Ground verleidde in 2019 al 14 500 Zweden om het vliegtuig te laten staan. Met zoveel mensen heeft je keuze ineens echt effect! En dat gezamenlijk in actie komen is dan ook precies het idee van We Stay On The Ground.
In 2020 pakken ze het grootser aan en gaan internationaal. Flygfritt wordt Flight Free.
Flight Free 2020
Samen met campagnes in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Peru, Australië en Duitsland gaan we gezamenlijk voor 100 000 mensen die beloven om in 2020 aan de grond te blijven. Dat zijn maar liefst 180 grote, volle Airbussen.
Maar we zijn er nog niet. Momenteel zijn er zo’n 20 duizend deelnemers. Om de campagne onder de aandacht te brengen in Nederland, heb ik een Nederlandse website aangemaakt op FlightFree.nl en deel ik berichten via social media.
Doe je mee?
Je voelde hem vast al aankomen: doe je ook mee?
Het maakt niet uit als je in het verleden al de hele wereld rondgevlogen hebt. Het is nooit te laat om je gedrag aan te passen. Je hoeft ook niet te beloven dat je nooit meer gaat vliegen. Het gaat er vooral om dat je bewuster kiest wanneer je wel en niet gaat vliegen. Misschien over twee jaar wel weer eens naar je zus in Brazilië, maar beter niet een weekendje shoppen in New York bijvoorbeeld. Als je niet honderd procent zeker weet of het je gaat lukken, nodig ik je uit om te proberen om ‘in principe niet te vliegen’. Beter misschien falen dan bij voorbaat al opgeven. En het is maar een jaartje hè? Zie het als een uitdaging om komend jaar eens wat alternatieven te ontdekken.
Andersom vind je dit misschien allemaal maar onzin, omdat je al (bijna) nooit vliegt. Heel goed! Maar realiseer je dan dat je een onderdeel bent van een maatschappij waarin vliegen in rap tempo de normaalste zaak van de wereld lijkt geworden. Laat vliegverslaafden om je omgeving zien hoe jij je vakanties besteedt, zodat ze alternatieven hebben om zich op te richten. Meld je vooral ook aan voor Flight Free 2020 om een sterker signaal af te geven dat we met velen verandering willen, ook van overheden.
Je kan je het hele jaar door inschrijven op de website of hieronder.
Doe meer!
Heb je je ingeschreven? Super! Wil je nog meer bijdragen? Fantastisch!
Je kan de campagne enorm helpen door de website en de berichten op social media te verspreiden in je netwerk. Je vindt Flight Free NL op Facebook, Instagram en Twitter. Maar als je denkt dat je dit viral kan krijgen op TikTok, YouTube of elders, ga vooral je gang! #flightfree #flightfree2020 #ikreisanders
Het belangrijkste is misschien wel het verspreiden van het idee dat we best eens bewuster kunnen nadenken over vliegen. Vertel jouw verhaal. Vertel je collega’s over je vliegvrije vakantievoornemens, stel je partner voor om komend jaar met de auto op vakantie te gaan en leg uit waarom je liever niet meer vliegt. Schep desnoods lekker op dat je als noodgedwongen of onbewuste niet-vlieger al die tijd per ongeluk heel duurzaam bezig was.
Als je het leuk vindt, deel ik je verhaal ook graag online. Vertel in een paar zinnen waarom jij meedoet met Flight Free 2020, over je laatste toffe treinreis of je staycation, over je dilemma’s, over je nieuwe ontdekkingen in Europa of net wat je kwijt wil. Stop je leukste niet-vliegvakantiefoto erbij, stuur het naar info@flightfree.nl en zie jezelf terug op Facebook, Instagram en Twitter.
Laat je inspireren
Op FlightFree.nl heb ik alvast wat verhalen verzameld van mensen die zich bezighouden met duurzaamheid en reizen. Ze doen allemaal mee met Flight Free 2020 en vertellen over hun verhouding met (niet) vliegen.
Daarnaast heb ik allerlei websites en artikelen verzameld waar je hopelijk veel goede moed van krijgt. Ontdek welke treinreizen het mooist zijn en waar je die boekt. Ga low budget met de bus of benenwagen. Blijf lekker in eigen land of zelfs in en rond je huis. Zoek het avontuur op door te liften of zeilen. Of laat je verwennen met een complete, georganiseerde geen-vliegreis.
Heb jij al vliegvrije vakantieplannen voor komend jaar?
Als jullie mij een meer milieuvriendelijke en tochl betaalbare manier van reizen naar Australië kunnen aanraden, heel graag! Ik wil mijn kinderen en kleinkinderen down under toch graag zien, aanraken en knuffelen!
Die vraag is natuurlijk onzinnig, maar wat probeer je wel te zeggen? Als je goed lees, zie je dat ik nergens zeg dat nooit meer iemand mag vliegen. Het gaat er vooral om dat we niet meer klakkeloos tickets boeken, omdat dat nou eenmaal zo makkelijk, leuk en goedkoop is. We moeten met zijn allen massaal véél minder gaan vliegen.
Familie en vrienden in het verre buitenland vind ik zelf ook nog altijd een goede reden om soms wel te vliegen, maar ik vind het veel te makkelijk om te zeggen ‘ik heb familie in het buitenland dus ik vlieg’, alsof je niks meer te kiezen hebt. Je kan zelf altijd nog bepalen hoe vaak je gaat, hoe lang je blijft, of je daar meteen ook je vakantie van maakt of daarnaast ook nog andere vliegreizen maakt, of je zo direct mogelijk vliegt, of je compenseert, of je alleen, met z’n tweeën of met de hele familie gaat, etc etc.
Ik heb zelf ook familie ver weg, waardoor ik niet zal zeggen dat ik nooit meer ga vliegen. Wel wordt het de komende tijd eerder eens per vijf jaar dan twee of drie keer per jaar. Mijn nichtje van 3,5 heb ik nog maar één keer gezien. Voor mijn ouders is het veel moeilijker, dus die gaan ongeveer eens per jaar. Als je goed over je vliegreizen nagedacht hebt, hoef je je ook helemaal niet te schamen of te verantwoorden, dan heb je in ieder geval een bewuste keuze gemaakt.
Pingback: Nog meer dingen die ik niet goed kan | Loessoep
Ik ben goed onderweg naar 60 en heb nog nooit gevlogen. Ben het ook niet van plan. Want geen haar op mijn hoofd voelt die behoefte. Geef mij maar veilig dichtbij huis.
Heerlijk als je die drang niet hebt. Dichtbij huis blijven heeft ook zo zijn voordelen. Ik ben intussen wel eens benieuwd hoe ik het zou ervaren als we een keer het land niet verlaten of misschien zelfs helemaal thuis blijven met af en toe een dagtripje. Lijkt me ook wel wat hebben.
Mooie actie. Ik vlieg al amper, heb twee keer in mijn leven gevlogen en de laatste keer is denk ik al een jaar of zeven geleden. Ik ken ook eigenlijk geen ‘vliegverslaafden’ volgens mij.
Wat goed om te horen! Het maakt denk ik best veel uit met wie je omgaat in hoeverre veel vliegen normaal is geworden. Alleen maar beter als je niet zo in de verleiding gebracht wordt 😉