Iets goed doen voor de meest kwetsbare mensen, terwijl je lekker warmpjes thuis zit? Met Missing Maps kun je helpen om plattegronden te maken. Hiermee kunnen humanitaire organisaties hun werk ter plekke makkelijker uitvoeren zonder dat je ze in de weg loopt of überhaupt ook maar het huis uit hoeft.
Het is de tijd van het jaar dat we allemaal weer wat bewuster aandacht nemen voor de mensen om ons heen en elders op de wereld. Misschien ga je wel helpen met eten uitdelen in een daklozenopvang of ben je het hele jaar door al actief bij een buurtcentrum of sportvereniging. Veel organisaties zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers.
Om de meest kwetsbare mensen te kunnen helpen, gaan we soms de wereld over om scholen te bouwen, les te geven in weeshuizen of om te helpen met wederopbouw na een natuurramp. Hoewel goed bedoeld, pakt dit soort vrijwilligerswerk in de praktijk niet altijd goed uit voor de mensen die we juist proberen te helpen. Daarnaast kost zo’n reis vaak veel geld (dat niet per se terecht komt waar het hoort), een vervuilende vliegreis en behoorlijk wat van onze tijd.
Missing Maps
Missing Maps is een platform dat mensen in kwetsbare gebieden op de kaart laat zetten. Overal ter wereld kunnen mensen via OpenStreetMaps plattegronden gaan maken op basis van satellietbeelden. Lokale vrijwilligers vullen deze kaarten aan met straatnamen, evacuatiecentra en andere belangrijke informatie. Tenslotte kunnen humanitaire organisaties deze informatie gebruiken om de mensen in deze regio’s beter te kunnen helpen om risico’s te beperken en in actie te komen bij rampen.
Via Missing Maps kun je zo veel of weinig vrijwilligerswerk doen als je wil en wanneer je wil. Je maakt waardevolle informatie toegankelijk zonder daarbij iemand in de weg te lopen of veel geld te kosten. Geen nadelen en heel veel voordelen.
Nieuwsgierig? Zo werkt het!
1. Log in bij de Tasking Manager
Ga via Missing Maps naar de HOT Tasking Manager en klik op Log in om een account aan te maken.
2. Kies een gebied
Klik op Contribute Mapping. Hier kun je kiezen aan welk gebied je gaat werken. De meest urgente gebieden staan bovenaan. Dit zijn meestal gebieden waar een grote ramp dreigt of zich onlangs voltrokken heeft.
Links kun je je niveau selecteren en eventueel voor welke organisatie of welk project je aan de slag wil. Kies om te beginnen voor een gebied op beginnersniveau en waar niet alleen nog validatie nodig is, zodat je eerst kunt beginnen met mappen.
3. Open de editor
Als je een gebied gekozen hebt, krijg je een kaart te zien waarop met kleur is aangegeven welke stukjes al ingetekend en gecontroleerd zijn. Klik onderaan op Map. Er is automatisch een vak geselecteerd dat voor jou wordt vastgehouden en niet voor anderen gelijktijdig toegankelijk is. Klik op Start Mapping om hiermee te beginnen of kies eerst een ander vak.
Nu krijg je het vak te zien wat je gekozen hebt. Als het erg groot is, kun je eventueel op Split task klikken. De automatisch geselecteerde iD Editor is prima. Klik op Start Editor om te beginnen.
4. Aan de slag
Nu kun je eindelijk aan de slag! In de editor zie je satellietfoto’s. Meestal zijn er al wat hoofdwegen ingetekend en soms ook al wat gebouwen. Kijk wat er op de foto’s staat dat nog niet ingetekend is. Gebruik lijnen om wegen te tekenen en vlakken om gebouwen tekenen. Geef via het linkermenu aan om welk type object het gaat en doe dit zo nauwkeurig als je kunt afleiden.
Het mappen vergt een beetje oefening, maar is niet zo moeilijk te leren. Voor extra hulp kun je hier wat filmpjes bekijken.
5. Opslaan
Ben je klaar met het vak of heb je geen zin meer? Klik bovenin de editor op Opslaan. Jouw aanvullingen worden geüpload naar OpenStreetMaps. Na het sluiten van de browser, keer je terug naar de Tasking Manager. Klik daar op Stop mapping, zodat anderen er mee verder kunnen of het kunnen controleren.
Gefeliciteerd! Jij hebt ongetwijfeld levens gered.
6. Ga samen verder
Het succes van Missing Maps zit hem vooral in de hoeveelheid mensen die allemaal hun steentje bijdragen. Nadat je je eerste straten en huizen getekend hebt, kun je zo vaak en zo lang als je wil verder gaan met mappen. Maar samen is ook wel zo leuk.
Een paar jaar geleden was ik naar een Missing Maps mapathon. Met een flinke groep studenten hebben we gezamenlijk een avondje zitten mappen na een korte introductie en onder het genot van pizza. Zo hebben we samen een flink deel van een stad in kaart gebracht, terwijl we nog een leuke avond hadden ook.
Ga je deze winter ook eens aan de slag met Missing Maps? Of organiseer je zelfs misschien wel de volgende mapathon?
Ook een leuke is deze: https://www.zooniverse.org hier komen allerlei, vaak wetenschappelijke, onderzoeksvragen op waar je kunt helpen door foto’s, scans, wildlife foto-traps te bekijken. Zo heb ik een keer weergegevens uit 1800 bekeken om betere klimaatmodellen te maken, en pinguïns aangeklikt op antartica. Meestal worden de foto’s aan 100en mensen tegelijk gegeven zodat er uiteindelijk een betrouwbaar eindresultaat uit komt. Er zijn veel verschillende onderwerpen dus zit vast iets leuks bij!
O wow, dank je, wat leuk! Dat klinkt echt als iets voor mij 😀
Een mapathon is wel een goed idee, want alleen achter mijn computer zou ik dat niet echt zien zitten. Ik ben fan van Kiva om mensen te helpen. Ik kreeg net een terugbetaling en ga die meteen opnieuw investeren!
Oh Kiva kende ik nog niet, maar klinkt heel interessant. Een soort crowdfunding van microcrediet als ik het goed begrijp. Dank voor de tip!
Ik vind het juist wel prettig dat ik op elk moment even met Missing Maps aan de slag kan. Gewoon even gedachteloos tekenen. Maar een mapathon is ook weer een hele goede aangelegenheid om er niet steeds iets anders tussendoor te laten komen en er een gezellige bijeenkomst van te maken. Ben benieuwd of je wat mensen weet op te trommelen om het ook echt te gaan doen 🙂
klinkt interessant, ik ga hier eens naar kijken 🙂