Bij de zoektocht naar een duurzamer leven is het fijn om het kunstje af te kijken bij anderen. Hoe duurzaam leven anderen al, waar zijn ze goed of juist nog niet zo goed in en wat kunnen we van ze leren? Allereerst het verhaal van schrijver en ontwerper Babette Porcelijn.
Milieuimpact top 10
Om duurzamer te leven is het cruciaal om te weten op welke manieren je impact maakt op het milieu. In haar boek De Verborgen Impact maakt Babette Porcelijn inzichtelijk wat de top 10 van belangrijkste onderwerpen is waarmee een gemiddelde Nederlander die impact maakt. Hierin neemt ze niet alleen mee hoeveel je laptop aan stroom verbruikt, maar ook hoeveel water en grondstoffen hij buiten ons zicht al gekost heeft, de verborgen impact dus. Met stip op de eerste plaats: spullen.
Maar niemand is een gemiddelde Nederlander. De een koopt veel kleding of is veganist. De ander gaat twee keer per jaar naar een ander continent of koopt alleen tweedehands. Elk jaar reken ik mijn eigen impact uit om te zien waar ik nog kan verbeteren. Dit kun jij ook doen met een gedetailleerde impactcalculator die ik gemaakt heb op basis van De Verborgen Impact of – als je wat sneller een globaal beeld wil – met de calculator van Babette zelf.
Om te laten zien op welke manieren je je impact kunt verkleinen, wil ik je voorstellen aan mensen die op een of meerdere vlakken duurzaam bezig zijn en ze vragen hoe ze dat aangepakt hebben.
Babette Porcelijn
Allereerst beroepsimpactverminderaar Babette Porcelijn zelf! Zoals gezegd schrijver van het boek De Verborgen Impact, maar daarnaast ook grafisch ontwerper en een technisch academisch onderlegde duizendpoot. Ze woont met haar man en twee kinderen in Amsterdam.
Het boek ontstond nadat haar man vertelde over onder andere vervuilende vrachtschepen en dat er dagelijks meer bomen verdwijnen dan erbij komen. Hierdoor zag Babette plotseling in dat we veel meer impact hebben op het milieu dan ze dacht en vooral zonder dat we dat zien. Die verborgen impact heeft ze nu inzichtelijk gemaakt. Als gevolg van haar onderzoek, is ze met haar eigen impact aan de slag gegaan en helpt ze nu ook andere mensen, organisaties en bedrijven met verduurzamen. Concreet, effectief en positief, precies zoals we dat nodig hebben!
De milieuimpact van Babette
Hieronder zie je een benadering van de milieuimpact van Babette op basis van gegevens die ze me verstrekte. Hier en daar hebben we een schatting gemaakt, maar het totaalplaatje zal ongetwijfeld in de buurt komen van de werkelijkheid.
Zo, dat is groen! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Nadat Babette berekende waar de grootste impact in zit, waren dat ook de eerste dingen die het veld moesten ruimen. Ze eet kleine porties, voornamelijk plantaardig en geen vlees, tenzij het door iemand anders klaargemaakt is en anders weggegooid zou worden. De auto ging de deur uit en het gezin gaat voortaan op fietsvakantie. Veel spullen kopen deed ze toch al niet en als ze nu iets nodig heeft, zoekt ze eerst naar tweedehands opties. Wonen ging eigenlijk per ongeluk al goed, want ze wonen met zijn vieren in een vrij klein en goed geïsoleerd huis en dat scheelt aanzienlijk.
Maar eh, je zou toch niet meer vliegen?
Babette vloog al jaren niet meer en had zich voorgenomen om het ook niet meer te doen. Maar toen werd ze uitgenodigd voor What Design Can do in São Paulo, Brazilië. Na lang wikken en wegen heeft ze besloten om toch te gaan, omdat ze hierdoor de kans kreeg om zóveel mensen te mogen toespreken dat het uiteindelijk een eco-positief effect zou hebben. Ze mocht spreken op het hoofdpodium, gaf workshops, jureerde, verkocht boeken, gaf interviews en verscheen zelfs op nationale televisie. Babette is er van overtuigd dat haar reis uiteindelijk zeker eco-positief moet zijn geweest. Daarnaast heeft ze haar spaarpot omgekieperd om maar liefst 780 bomen te laten planten om deze reis te compenseren.
Wat is er leuker geworden in je leven dankzij je groene levenswijze?
Wat niet? Babette eet gezonder, komt meer buiten en beweegt meer. De fietsvakanties blijken alleen nog maar fijner en gezelliger te zijn en beginnen meteen zodra ze het huis verlaten. Babette verdient haar geld met haar eigen ontwerpstudio, maar sinds ze de auto weg heeft gedaan en ze minder spullen en kleding koopt, hoeft er minder geld in het laatje gebracht te worden. Hierdoor kan ze tijd besteden aan de promotie van haar boek, mensen en organisaties helpen met verduurzamen en kan ze binnenkort zelfs van start met het onderzoek voor haar tweede boek.
Gaat het er nog wel eens – al dan niet bewust – wat minder groen aan toe? Of wat vind je lastig?
Als ontwerper wil Babette graag goed voor de dag komen en liet zich daardoor wel eens verleiden tot onnodige aankopen. Tegenwoordig shopt en combineert ze vooral uit haar eigen kledingkast en tweedehands. Daarnaast neemt ze eerder genoegen met net niet helemaal perfecte outfits. En dat niet zo duurzame leren jasje dat ze een paar jaar geleden kocht, kan nu dan maar beter zoveel mogelijk gebruikt worden.
Heb je nog een gouden tip voor groene groentjes?
Babette leeft zelf zo duurzaam, omdat ze precies weet waarmee ze impact maakt(e) en daardoor heel effectief die impact kon verminderen. Kijk dus eerst waar bij jou die grote impact door veroorzaakt wordt en ga dan aan de slag met iets dat bij je past en het liefst ook serieus zoden aan de dijk zet. Maar realiseer je ook dat het niet perfect hoeft. Zo maak je veel verschil en blijft het leuk!
Hoe groot is jouw milieuimpact? Bereken het hier.
Leuk! Zo’n soort interview 🙂 Het lijkt erop dat er nog meer aankomen? Ben heel benieuwd!
Als het aan mij ligt wel 😉
Ik vind ze ook leuk om te lezen 🙂
🙂