Het plan is er. Nu nog tickets boeken en visa regelen. Zo gezegd, maar nog niet zo makkelijk gedaan, want we kwamen onderweg wat obstakels tegen.
Eerder in Met de trein naar China via de Zijderoute:
De aanleiding en het plan
Het uitstippelen van de route
Treintickets
Het verbaasde me hoe makkelijk ik de meeste treinen kon vinden via de reisplanner van Real Russia. Dit is overigens niet de website van de Russische spoorwegen zelf, maar een soort Brits treinreisbureau specifiek voor Rusland.
Maar omdat ik de reis tussen Almaty en Ürümqi nergens kon vinden, besloot ik de Treinreiswinkel in te schakelen. Dat bleek al snel de moeite waard, want behalve dat zij de gewenste treinen wel konden boeken, vonden ze soms handigere of goedkopere verbindingen. Zo kunnen ze voor het traject van Utrecht naar Moskou blijkbaar een gecombineerd kaartje kopen, waardoor dit iets goedkoper uitpakt. Zo hebben ze zichzelf al direct terugverdiend!
Verder boekten ze de treinen voor ons die ik via Real Russia had kunnen vinden. Dit bleek fijn om uit te besteden, want bij de Treinreiswinkel zien ze precies wanneer de tickets beschikbaar komen. Zo hoefden wij geen verkoopdata in de gaten te houden en krijgen we toch een goede prijs.
Meestal waren ze snel met informatie en flexibel als ik nog iets wilde wijzigen, maar de boekingsbevestiging liet zo lang op zich wachten dat ik er maar over ging bellen. We hadden zelf namelijk ook vrij laat pas de knoop doorgehakt om te gaan en de visa moesten ongeveer gisteren al aangevraagd worden. Vervolgens ging ik er nog maar eens achteraan toen we alsmaar niet hoorden of het gelukt was met alle boekingen. Maar als het goed is, zijn de tickets nu onderweg naar ons en worden de laatste tickets naar ons verblijf in Almaty gestuurd. Ik snap niet goed waarom, maar het zal wel goed komen.
Benieuwd wat dit grapje kost? Alle treinkaartjes bij elkaar kosten per persoon 703 euro wanneer je steeds een bed in een vierpersoonscoupé in de tweede klasse reserveert. Voor het langste traject hebben we ervoor gekozen om de hele coupé voor ons tweeën te reserveren, waardoor we ieder 1002 euro kwijt zijn. Het kan ook juist goedkoper, want op sommige trajecten kun je in de derde klasse reizen. Daar is de hele wagon een soort enorme slaapzaal. Maar ook de goedkoopste optie in de tweede klasse valt me eigenlijk nog best mee qua prijs. Onze decadentie van de privé coupé maakt het alsnog duur, maar daar kiezen we zelf voor. Avontuur mag best een beetje comfortabel zijn, vinden wij.
Vliegtickets
Tja, toch vliegen dus. Een jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik zo snel alweer vliegtickets zou boeken, maar het is nu toch een soort noodzakelijk kwaad. De uitzondering die de regel bevestigt, ga ik van uit.
Vanuit Ürümqi gaan geen directe vluchten naar Amsterdam of een andere Europese stad hier in de buurt. De vluchten vanuit Ürümqi met ‘slechts’ één overstap, gaan via Beijing of Shanghai. Dat is eveneens in China, maar wel minstens 2000 kilometer in de verkeerde richting waardoor voor het overbruggen van de 6000 kilometer tussen Amsterdam en Ürümqi ineens een vlucht van 10.000 kilometer nodig zou zijn. Dat gaan we dus mooi niet doen. De andere verbindingen hebben maar liefst twee of zelfs drie overstappen! Vanwege het landen en opstijgen wordt het met elke extra stop een stuk minder duurzaam.
We zouden per trein door kunnen reizen naar Beijing of Chengdu en van daaruit wel rechtstreeks kunnen vliegen. Zo zouden we een gedeelte per trein kunnen doen, maar vliegen (en treinen) we nog steeds veel meer kilometers dan we eigenlijk willen.
Eerst heb ik nog gekeken of we vanuit Ürümqi weer terug zouden kunnen naar Almaty of Bishkek. De vluchten die vanaf daar vertrekken gaan ook niet rechtstreeks naar Amsterdam, maar gaan wel met één overstap direct de goede kant op waardoor we geen extra onnodige vliegkilometers maken. Maar het terugreizen bleek toch een stuk langer en duurder dan verwacht. Bovendien maken we dan weer erg veel treinkilometers, die natuurlijk ook niet helemaal verwaarloosbaar zijn.
Vervolgens vond ik vanuit Ürümqi toch nog een vlucht die via Moskou gaat. Dit ligt precies op de kortste route, waardoor we op één extra landing na geen extra kilometers omreizen. Dat klonk als de beste optie die we zouden kunnen vinden. Helaas werd de vlucht twee weken na het boeken werd alweer geannuleerd.
Dat was best wel balen, want nu moeten we toch met nog een extra stop of doorreizen en vanaf Beijing vliegen. Deze opties zijn in theorie vrijwel even schadelijk. Die laatste optie is echter exclusief treinticket al vier keer duurder en kost een hoop extra tijd, dus nu hebben we – even afkloppen – een reis geboekt met twee lange stops in beide uithoeken van Kazachstan.
De enkele vliegreis Ürümqi – Amsterdam kostte ons uiteindelijk slechts 243 euro per persoon inclusief bagage, maar wordt waarschijnlijk superoncomfortabel en is sowieso allerminst duurzaam. De reis via Moskou was 510 euro geweest en rechtstreeks vanaf Beijing zou het rond de 1000 euro kosten. Grote verschillen in zowel prijs als impact dus.
Het bleek toch nog aardig wat werk om de meest handige verbindingen voor trein en vliegtuig bij elkaar te sprokkelen, maar het is gelukt. Nu duimen dat er geen annuleringen en wijzigingen meer volgen!
Lees verder:
Visa aanvragen
Verdere voorbereiding
Milieuimpact en compensatie
Van Utrecht naar Berlijn