Tijdens Earth Hour eren we onze kwetsbare aarde door de lichten een uur te doven. Dit levert wat energiebesparing op, maar is vooral van symbolische waarde. Met deze tien aanvullende manieren om energie te besparen, kunnen we een nóg sterker en vooral langduriger effect bereiken.
Earth Hour
Op een zaterdag van eind maart wordt jaarlijks wereldwijd Earth Hour gevierd. Om te laten zien dat je de aarde belangrijk vindt, kun je tijdens dit uur – 20.30 tot 21.30 uur plaatselijke tijd – je lichten uit doen.
Het doven van de lichten is vooral een symbolisch gebaar en door de grote schaal waarop mensen, bedrijven en overheden deelnemen, ontstaat een krachtig signaal voor een beter behoud van onze kwetsbare aarde.
Energiebesparing door de lichten uit te doen
Wanneer er zoveel lichten uit gaan, is het te verwachten dat er ook energie bespaard wordt. Zo werd er in Ierland 1.5%, in Dubai 2.4%, in verschillende Australische steden 8-10%, en in Ontario tot 8.7% minder stroom verbruikt tijdens Earth Hour. De grootste energiebesparing van 13% werd gemeten in het Christchurch.
In koude steden zoals het Canadese Calgary is de energiebesparing door Earth Hour zeer klein, omdat ze relatief veel energie gebruiken om te stoken. Om die reden zijn ze er daar niet happig op om mee te doen, maar volgens mij missen ze dan de kracht van de symboliek en het idee dat alle beetjes helpen.
Verdere energiebesparing
Hoe dan ook, naast symboliek zou Earth Hour wel een krachtiger statement zijn als we daadwerkelijk een bak aan energie kunnen besparen. De lichten uit doen helpt in de meeste gevallen dus wel wat, maar er zijn nog zoveel meer, vaak eenvoudige en soms ook nog eens veel efficiëntere manieren om energie te besparen op je zaterdagse bankhangavond.
Ook als we op alle andere avonden van het jaar energie willen besparen, zullen er waarschijnlijk niet veel mensen zijn die elke avond hun lichten uit willen doen, maar de volgende energiebesparende tips hebben misschien wel een wat langduriger effect.
Tien andere manieren om energie te besparen tijdens Earth Hour
1. Vervang oude lampen door LED-lampen
Ook als je oude gloei- of halogeenlampen nog niet stuk zijn, is het al de moeite waard om ze te vervangen door energiezuinige LED-lampen. Als je je lampen dan toch een avondje uit hebt, kun je ze meteen allemaal vervangen. Daarna doe je de lampen uiteraard alleen aan als je in de ruimte bent en kunnen ze hun eigen aanschafwaarde in zo’n 5 jaar terugverdienen.
Sommige – vooral oudere – dimmers en transformators gebruiken ook stroom als het licht uit is, dus gebruik dan een extra schakelaar of trek de stekker uit het stopcontact.
2. Zet je thermostaat een graadje lager
Net als op warmetruiendag kun je élke avond je thermostaat een graadje lager zetten dan je gewend bent en een extra dikke trui aan trekken om het toch warm te hebben. Als je het met je sloffen aan en onder een dekentje nog niet knus genoeg vindt, kun je natuurlijk ook alvast met een goed boek in bed kruipen.
Verwarm alleen de woonkamer en sluit deuren naar andere ruimtes. Zo verwarm je niet onnodig veel ruimte. Als je de gordijnen sluit, zorg je er bovendien voor dat er minder warmte naar buiten kan ontsnappen.
3. Koken
Van een warme maaltijd krijg je het overigens ook lekker warm. Houd tijdens het koken het deksel op de pan. Dat scheelt maar liefst driekwart van de hoeveelheid gas! Als je een waterkoker gebruikt, verwarm dan niet meer water dan je nodig hebt. Een liter verwarmen voor één kopje thee kost ongeveer vijf keer meer energie dan nodig is.
4. Verspil geen eten
Je zal het niet merken op je eigen energierekening, maar het voorkomen van voedselverspilling bespaart wereldwijd een hoop energie en het is gunstig voor je portemonnee. Voor de productie, transport en bereiding van eten is namelijk veel energie gebruikt. Bewaar restjes op een manier dat het niet snel kan bederven en vergeet niet om er later nog eens van te genieten.
5. Schakel apparatuur uit die je niet gebruikt
Tijdens Earth Hour is het misschien het meest besparend om een boek te lezen bij kaarslicht, maar ook op een normale avond kun je eens kijken of er onnodig apparatuur aanstaat. Zo probeer ik zelf nogal eens te multitasken met de tv én mijn laptop aan, maar als een van de twee al mijn aandacht grijpt, moet de ander eigenlijk gewoon uit. Niet standby, maar uit.
Haal van apparatuur die je niet gebruikt ook de stekker uit het stopcontact. Veel apparatuur gebruikt anders namelijk continu een klein beetje stroom wat op jaarbasis nog aardig kan oplopen. Denk hierbij vooral aan telefoonladers, je wasmachine, magnetron of vaatwasser. Er zijn ook stekkers en stekkerdozen met een schakelaar erop waarmee je dat sluipverbruik kan voorkomen.
6. TV en internet
Als de computer of tv dan toch aangaat, zijn er verschillende keuzes die je kan maken. Een desktopcomputer gebruikt veel meer stroom dan een laptop. Een tablet is nog zuiniger in gebruik. Een film streamen of grote bestanden downloaden kost meer energie dan wanneer je aan het websurfen bent. En de decoder van je tv gebruikt soms evenveel stroom als je tv zelf. Schakel deze dus ook uit als je de tv uit zet.
7. Zuinig wassen en drogen
Wil je vanavond nog wassen of drogen? Zorg dat de trommel goed gevuld is en was op een lage temperatuur. Een lagere temperatuur zorgt voor meer energiebesparing dan een kortere wasduur. Gebruik de droger zo min mogelijk, maar hang je was op om te drogen. Alleen tenzij je geen tijd hebt om een nachtje te wachten, heb je eigenlijk helemaal geen droger nodig.
8. Zuinig douchen
Nog even douchen voordat je in bed duikt? Je hoort vaak dat je kort zou moeten douchen vanwege de grote hoeveelheden water die het kost, maar het is juist het gas waarmee dat water opgewarmd wordt wat ontzettend veel energie kost.
Korter douchen zal dus zeker bijdragen aan energiebesparing. Heb je net als ik een hekel aan kort douchen? Douche dan gewoon minder vaak, want als je niet op de visafslag werkt hoeft het echt niet elke dag.
9. Zet je thermostaat op tijd omlaag
‘s Nachts kan je thermostaat prima naar 15 graden. Dit bespaart veel energie en bovendien slaap je beter. Als je de thermostaat lager zet op het moment dat je naar bed gaat, zal het nog een tijd duren voordat je huis afkoelt. Je kan de thermostaat dus rustig een uur voordat je naar bed gaat alvast omlaag zetten.
10. Gebruik groene stroom en gecompenseerd gas
Als je – geheel in lijn met het idee van Earth Hour – de aarde zo goed mogelijk wil beschermen, is het belangrijk dat je het beetje energie dat je na al deze besparingen nog nodig hebt zorgvuldig kiest. Een windmolenpark verbruikt minder energie tijdens de energieproductie zelf dan een kolencentrale en produceert boven veel minder CO2. Na één keer overstappen, kun je zo eindeloos besparen op je indirecte energieverbruik en CO2-uitstoot.
In Verruil je grijze of sjoemelstroom voor écht groene stroom kun je lezen hoe je kunt kiezen voor een echt groene energieleverancier. Omdat gas een fossiele brandstof is waar nog geen hernieuwbaar alternatief beschikbaar voor is, is besparing hiervan – bij verwarming, koken en douchen – extra belangrijk. De betere energieleveranciers zullen de uitstoot als gevolg van je gasverbruik compenseren.
Wat doe jij om ‘s avonds in huis energie te besparen?
Benieuwd of het invoeren van de zomertijd – ook eind maart – meer energiebesparing oplevert dan Earth Hour? Amke van Groen is het nieuwe zwart zocht het uit in dit blog.
Wat een fijn artikel! Ik vind Earth Hour ook een mooi symbolisch initiatief. Maar inderdaad, er zijn zoveel meer dingen die je (heel makkelijk) kunt doen! Enne… als je wel op een visafslag werkt, mag je dan niet minder vaak douchen van jou ;)?
(PS. Leuk dat je mijn artikeltje ook noemt hier, thanks!)
Haha, van mij mag je ook best minder vaak douchen als je op de visafslag werkt, maar dat werkt misschien als je alleen woont en geen sociaal leven hebt 😀
Ik was dat helemaal uit het oog verloren. Bedankt voor de herinnering!
Hopelijk alleen Earth Hour en niet al die andere dingen 😉
Wat een goeie tips! Ik moet eerlijk zeggen dat ik Earth Hour ben vergeten. Als in: ik was niet thuis. Maar ik ben sowieso aardig zuinig qua stroom (denk ik). Vandaag ga ik de lampen minder vaak aandoen en sowieso zuinig douchen!
Goed bezig 🙂 Uiteindelijk was ik zelf ook niet thuis, haha. Maar elke dag waarop je er wel aan denkt, is mooi meegenomen. Ik vergeet wel nog steeds de verwarming eerder uit te doen…