Kruidenspiraal maken

Het is zomer! Wat is er dan lekkerder dan verse kruiden uit eigen tuin? Met een kruidenspiraal creëer je hier een unieke plek voor.

De afgelopen maanden is onze tuin lekker uitgegroeid tot een groene wildernis. Ik wil vooral een tuin om van te genieten en had niet zo’n zin om een moestuin bij te houden, maar een plekje voor kruiden moest er natuurlijk wel komen. In verschillende boeken over tuinieren en permacultuur las ik over een kruidenspiraal. Dat leek me wel wat!

Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een verhoogde spiraal van aarde met stenen, takken of ander materiaal om het op zijn plek te houden. Het idee is dat op de spiraal verschillende microklimaten ontstaan die ideaal zijn voor verschillende soorten kruiden. Zo kun je op een klein stukje grond veel verschillende kruiden kweken. Daarnaast kan het bouwsel ook nog eens dienen als schuilplaats voor allerlei beestjes.

Zelf een kruidenspiraal maken? Zo werkt het.

Kijk eerst eens naar plaatjes met voorbeelden en kijk wat je mooi vindt, hoeveel plek je hebt en welke materialen je voorhanden hebt om te gebruiken. Zo gebruikte ik zelf de grote tegels die overbleven na het verwijderen van het terras, maar je kan ook aan de slag met keien, dakpannen, klinkers, schelpen, takken of wat dan ook. Liefst hergebruik natuurlijk.

Kies een plek uit die behoorlijk zonnig is. Maak de bodem vlak en leg hier karton of kranten op om te voorkomen dat je kruidenspiraal meteen vol zit met onkruid. Wil je ook munt planten? Graaf dan een pot in van minimaal dertig centimeter diep en maak flinke gaten in de bodem. Deze mag op een zonnige plek onderaan de spiraal en eventueel in de buurt van water. De munt plant je hier straks in om te voorkomen dat hij je hele tuin door gaat woekeren.

Je kan de spiraal direct op het karton vormen met aangedrukte aarde en vervolgens tegen de wanden stenen of andere voorwerpen drukken, zodat het zand niet wegspoelt als het regent. Je kan ook beginnen door de vorm op de grond uit te tekenen met stenen en deze steeds verder op te stapelen.

De spiraal hoeft trouwens niet per se een spiraal te zijn. Je kan ook een soort bruidstaart bouwen met verschillende lagen. Het gaat er vooral om dat je verschil creëert in vochtigheid en hoeveelheid zonlicht.


Het midden van de spiraal kun je eerst vullen met meer stenen, grind of zand, zodat water makkelijk weg kan stromen en het bovenste deel van de spiraal nooit zo nat zal zijn. Vul de spiraal vervolgens aan met turfvrije tuinaarde en dek eventueel af met een laag compost.

Bepaal welke kruiden je het beste waar neer kunt zetten. Hoe hoger je de kruiden zet, hoe droger de grond is. Kruiden die je aan de zuidkant zet, krijgen over het algemeen meer zon dan de plantjes op het noorden. Rozemarijn, oregano en tijm willen veel zon en weinig water en plaats je dus het beste bovenop. Bieslook, bosui en peterselie mogen wat natter en hebben minder zon nodig. Basilicum, koriander en munt mogen ook wat natter, maar willen wel graag zon.

Ik vond online compleet verschillende indelingen, maar kijk vooral hoe de situatie is in jouw tuin. In onze tuin staat er bijvoorbeeld een heg aan de oostkant van de spiraal, waardoor dat de donkerste plek is in plaats van het noorden. Daar zette ik de bieslook. Aan de zuidoostkant kwam de peterselie. Op het noordwesten en aan de vijver de munt en daar tussenin de basilicum en koriander. Later volgden nog twee soorten tijm die bovenop een plekje kregen.

Na een paar maanden geduld is de munt inmiddels flink gegroeid. Het planten van een fragiele supermarktbasilicum voordat ijsheiligen geweest was, werd meteen bruut afgestraft. De koriander en peterselie hadden het zwaar met de maandenlange droogte van dit voorjaar, maar de bieslook groeit als een speer en de twee soorten tijm zijn content aan de top.


Weer een tijdje later ziet het er alweer zo uit. Helaas is de nieuwe basilicum ook erg populair bij de slakken! Zoals met al het lekkers in de tuin, zullen we ook deze oogst waarschijnlijk wel moeten blijven delen. Groot gelijk hebben ze.

Dit denken jullie ervan

  1. Verspreid in mijn tuin naast mijn tuinbanken en in bakken voor mijn geveltuin staan mijn kruiden.
    Vooral naast mijn tuinbanken bevalt heel erg goed. Buiten zitten in tussen geurende kruiden blijft een genot.

    Een spiraal vind ik prachtig.
    Jammer genoeg heb ik daar geen plek meer voor.

    Zonnige groet,

  2. Hoi Linda,
    Erg leuk en inspirerend! Wat ik me afvroeg: heb jij ergens anders dan in de supermarkt ook basilicum gevonden? Ik kon in het tuincentrum allerlei varianten vinden, maar geen ‘gewone’ basicilum. Maar die van de supermarkt gaat altijd zo snel dood, ik ga er altijd vanuit dat het een soort plof-basilicum is ;). Heb jij enig idee waar je een duurzamere basilicum kunt krijgen?
    Liefs en succes, Josine

  3. Oh wat leuk! Doet mij denken aan vroeger toen ik in de tuin van mijn ouders mijn eigen mini-tuintje had, ongeveer ter grootte van deze kruidenspiraal. Mooie manier om alle kruiden een goede plek te geven!

  4. Pingback: Wat zijn de leukste duurzame moeder blogs in 2022? ⋆ Mama's Jungle

Comments are closed.