Klein wonen en groots leven in een Tiny House

In een klein huisje gaan wonen, zodat je meer tijd en geld overhoudt om te leven en de aarde daarbij minder belast. Dat is het idee achter Tiny Houses. Maak kennis met deze huisjes en hun bewoners en laat je inspireren! Maar wees gewaarschuwd voor besmettingsgevaar.

waterlandhuisje
Waterlandhuisje

Tiny Houses

Dikke kans dat je al eens gehoord hebt van Tiny Houses. Die kleine huisjes zijn overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en beginnen zich al aardig te vestigen in ons eigen kikkerlandje. De definitie van een Tiny House is niet erg strikt. Het komt erop neer dat hij vooral tiny is, in ieder geval niet groter van vijftig vierkante meter (maar vaker niet eens half zo groot), en bedoeld om permanent in te wonen. Soms staan ze op wielen, soms zijn ze volledig zelfvoorzienend. Vrijwel altijd worden ze zo duurzaam mogelijk gebouwd en staan ze het liefst in het groen.

Voordelen

Bij wonen in een Tiny House komt veel samen. De wens van Tiny House-bewoners is vaak dan ook een combinatie van eenvoudiger, duurzamer én goedkoper willen leven. Er wordt klein gebouwd, liefst met duurzame materialen. Het huisje verbruikt minder stroom en heeft minder onderhoud nodig dan een groot huis. Er passen weinig spullen in, waardoor er minder geconsumeerd wordt en het aanwezig efficiënter gebruikt wordt. Voor zowel het bouwen als het eenvoudige leven in het huis is minder geld nodig, waardoor eventueel minder gewerkt kan worden of anders tenminste de hypotheekschulden vermeden kunnen worden. De grootste winst: gelukkig zijn met wat je hebt en meer tijd over houden voor mensen en activiteiten die je gelukkig maken.

Dankzij zo’n klein huisje kun je dus juist heel groots leven!

Nadelen

Toch is niet alles feest. Hoewel ze in de Verenigde Staten nog vrij eenvoudig een mooi plekje kunnen vinden voor hun huisjes, is dat in Nederland een stuk ingewikkelder. Vanwege wetgeving mag je niet zomaar op een stukje land gaan wonen dat geen (permanente) woonbestemming heeft. Ook is het met een Tiny House vrijwel onmogelijk om te voldoen aan het bouwbesluit waarin onder andere minimum afmetingen staan voor vertrekken. Uiteindelijk komt het er vaak op neer dat een huisje ergens voor een beperkte tijd gedoogd wordt. Gaat toch wel een beetje ten koste van die vrijheid en brengt een hoop onzekerheid mee.

Kritiek

Niet iedereen snapt de gedachte van een Tiny House. Het is toch gewoon een woonwagen? Er zijn absoluut overeenkomsten, maar ik zie bij Tiny Houses elke keer weer de keuze voor duurzaam materiaal, zonnepanelen en dichter bij de natuur willen zijn. En wat als ze het nou inderdaad puur voor de knaken zouden doen – want oordeel klinkt wel een beetje door in zo’n opmerking -, is het dan eigenlijk wel zo erg als mensen bewust kiezen om eenvoudig te leven?

Wat ik zelf lastig vind met Tiny Houses is dat ik me bij duurzaamheid altijd even afvraag of het ook zou werken als we iets massaal gaan doen. In het geval van Tiny Houses is dat een dikke nee. Vooral als we er ook allemaal een flinke moestuin bij willen hebben. De stadse Tiny Houses – ook wel bekend onder de noemer flat – zijn dan veel efficiënter, zeker als ze toch al gebouwd zijn. Bouwers krijgen ook nogal eens kritiek op de keuzes die ze maken. Het kan namelijk altijd nóg duurzamer, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Daarom is het belangrijk om te realiseren dat de Tiny House-beweging helemaal niet als doel heeft om iedereen in een Tiny House te laten wonen of ‘het perfecte voorbeeld’ te zijn. Het kan ons echter wel aan het denken zetten over hoe we nu wonen, ons juist eens kritisch laten kijken naar wat wij normaal vinden en ons laten zien dat het ook anders kan. En bij die lessen kunnen we uiteindelijk allemaal enorm gebaat zijn.

De Nederlandse Tiny House-beweging

De eerste Nederlander die in mei 2016 een Tiny House betrok, is Marjolein Jonker. Zij is hét gezicht van de Nederlandse Tiny House-beweging en woont op 15 vierkante meter in Alkmaar. Vanwege haar media-optredens, verhalen op haar blog Marjolein in het klein en haar werk voor Tiny House Nederland heeft ze ervoor gezorgd dat steeds meer mensen te weten komen over de kleine huisjes en de bijbehorende idealen.

Tiny House Nederland is een stichting die informatie verzamelt en deelt over Tiny Houses in het algemeen, bouwmaterialen, ontwerp, wetgeving, woonlocaties, ontspullen en al het andere dat je maar kunt verzinnen dat met tiny wonen te maken heeft. Het team bestaat uit Tiny House-bewoners, toekomstige bewoners en sympathisanten.

Veel bewoners en toekomstige bewoners delen uitgebreid hun proces van dromen tot bouwen, ontspullen, verhuizen en wonen via allerlei social media. Zo kun je Natasja – ja, die van het blog Groene manieren! – en Gerbrand volgen via hun website Van groot naar klein. Gijsbert en Karin wonen met hun twee kinderen op 25 vierkante meter in Nieuwegein, terwijl ze blijven Dromen over Frankrijk. Het schitterende huisje van Shirly en Roy kun je bekijken via Facebook en ook het huisje van Remco in Breda is een digitaal bezoekje waard.

Meer bewoners en hun huisjes vind je via de handige links van Tiny House Nederland.

tiny houses
Sustainer Homes. Foto door Sustainer Homes.

Beroemde huisjes (en buurtjes)

Misschien had ik eigenlijk toch architect moeten worden, want ik word erg blij van bouwtekeningen en plattegrondjes. Vooral als het om schattige huisjes met grote raampartijen en veel hout gaat. Het leuke aan veel ontwerpen van Tiny Houses is dat ze modulair zijn en ze dus precies aan je wensen aan kunt passen. Kleine architectonische hoogstandjes. Onmogelijk om niet enthousiast van te worden, als je het mij vraagt. Daarnaast kunnen de huisjes meestal volledig zelfvoorzienend gemaakt worden, onafhankelijk van bestaande stroom-, water- en rioleringsnetwerken, zodat je ermee off-grid kunt wonen en je eenvoudiger kunt verhuizen.

Sustainer Homes maakt zulke modulaire huizen van duurzaam en gerecycled bouwmateriaal. Zo komt het hout bijvoorbeeld uit duurzaam beheerde Europese bossen. De huizen voldoen aan het bouwbesluit, zijn voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp, kunnen volledig off-grid en komen zelfs in aanmerking voor een hypotheek(je). Mocht mij ooit per ongeluk een bouwkavel in de schoot geworpen worden, ga ik zeker even bellen met deze winnaar van de ASN Bank Wereldprijs 2015!

Het Wikkelhouse is gemaakt van stevig en waterdicht karton dat om een mal heen gedraaid is. Dat moet je (vanaf 7:10) even zien (klik op Avrotros)! Je kunt net zoveel modules van elk 120 centimeter diep achter elkaar plakken, totdat je huisje de gewenst grootte heeft. Het grote raam aan de voorkant en de afgeronde ‘hoeken’ geven het huisje een uniek karakter.

TIM staat voor Timber + Independent + Mobile en TinyTIM is dat allemaal op slechts 13 vierkante meter. Dit is een duurzaam huisje van de bovenste plank. Het naaldhout wordt gebrand, zodat het niet geverfd hoeft te worden. Het huisje is licht, ademend en toch goed geïsoleerd. Van TinyTIM leer ik een nieuw woord: autarkisch, wat volledig zelfvoorzienend betekent en daarmee kan dus ook TinyTIM off-grid.

De Tiny Loft van MillHome is niet alleen heel stijlvol, vijf van zulke huisjes vormen samen in het Friese Hardegarijp het eerste Tiny House-straatje van Nederland.

In Almere Oosterwold wordt een heel dorpje van Tiny Houses opgezet, compleet met moestuintjes, kippen, fruitboompjes en andere stadslandbouw. Lees hier het verslag van Marjolein Jonker na een gesprek met initiatiefnemer Daan Fröger.

Intussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe woonlocaties in onder andere Leiden, Rotterdam, Alkmaar, Nieuwegein, Den Helder en Almere. Deze ontwikkelingen gaan sneller dan ik kan typen, dus werp jezelf in de Tiny House-gemeenschap als je op de hoogte wil blijven.

tiny houses
Het boek Tiny Houses van Monique van Orden met op de kaft (en in het lijstje daarnaast) het Waterlandhuisje.

Zelf groots leven in een klein huisje?

Lijkt het je wat om in een Tiny House te gaan wonen? Ga eerst lekker gluren en wegdromen via de websites en social media van de bovengenoemde bewoners. Of lees het boek Tiny Houses van Monique van Orden, waarin je leert over de ervaringen en dromen van Nederlandse bewoners vergezeld van prachtige foto’s. Hou vervolgens in de gaten of de succesvolle, eerste Tiny House Jamboree van 2017 een vervolg krijgt om wat huisjes in het echt te kunnen bewonderen en je te laten inspireren bij lezingen en workshops.

Voordat je je mee laat slepen door een romantisch beeld dat misschien toch niet helemaal bij je past, kun je ervaren hoe het eigenlijk is om echt in een Tiny House te wonen. Tegenwoordig heeft zowat elk bungalowpark zijn kleine hutjes omgedoopt tot Tiny House, maar daar trappen we natuurlijk niet in. Bij Droomparken vakantieparken staan huisjes die wel volgens de Tiny House-filosofie zijn gebouwd, maar niet bedoeld zijn voor permanente bewoning. Je kan erin investeren of een Tiny House-ervaring opdoen tijdens je vakantie. Ook het piepkleine Waterlandhuisje in Eindhoven is niet gebouwd voor permanente bewoning, maar is evengoed geschikt om te proefwonen. In Vuren vlakbij Gorinchem kun je logeren in een Wikkelhouse. Voor iets meer luxe en ruimte kun je met vier personen terecht in deze prachtige cabin vlakbij Deventer.

Overtuigd dat je echt in een Tiny House wil wonen? Dan is website van Tiny House Nederland absoluut een verplichte stop. Je vindt daar alle informatie die je nodig hebt om te bepalen wat er allemaal bij het bouwen van, plaatsen van en wonen in zo’n huisje komt kijken. Onder andere een kaart met alle initiatieven van Nederland, de handige links en een forum. Maak vooral gebruik van de kennis van de echte pioniers!

Voordat je een aannemer in de arm neemt en een locatie gaat zoeken, kun je eerst even kijken naar het bestaande aanbod van huisjes en grond. Hoewel het aanbod nog erg klein is, is TinyFindy een hoopvol begin voor iets groters. Een soort Funda voor Tiny Houses.

tinyfindy
TinyFindy.


Ik krijg er spontaan zin van om huisjes te gaan schetsen! Zou jij in een Tiny House willen wonen? Of pas je de mentaliteit misschien al toe in je huidige huis?

Dit denken jullie ervan

  1. Ik vind Tiny Houses ook inspirerend, maar meer om het idee toe te passen in mijn eigen stadsleven: kritisch zijn op je spullen, zuinig met energie. Mijn studentenkamer van 16m2 waar ik jarenlang woonde stapelde ik helemaal vol met spullen, in ons niet zo Tiny appartement (80m2 + een flinke extra berging) voor twee proberen we dat te voorkomen en dat gaat goed. Is zeker ook te danken aan mijn vriend, die rustig ‘Ik denk dat we nu wel aan onze kleine vintage krukjes-tax zitten’ kan zeggen. Ik vind het een heerlijk idee dat onze servieskast gewoon zo groot is als ‘ie is en nu ook gewoon vol (maar niet overvol). Er hoeft dus niks bij aan leuke schaaltjes, bakjes, mokken en glazen en als ik iets nodig heb, leen ik het.

    1. Haha, fijn zo’n vriend! Ik denk dat je ideeën inderdaad in elk huis heel goed toe kan passen. Sommige kastjes zijn wel een beetje vol hier, maar ik weiger dus wel gewoon om extra kasten neer te gaan zetten, want dan ga je alleen maar meer bewaren. Nu die gedachten over die schaaltjes en mokken vasthouden als je wat leuks spot in een (kringloop)winkel 😉

  2. Oh ja! Tiny houses! Dat is wel een beetje mijn ideaal. Maar niet echt haalbaar met twee kindjes, vind ik zelf. Misschien ooit, als de kinderen het huis uit zijn (wat?!), dat we hier iets mee gaan doen 🙂

    1. Heb je al eens gezien dat er ook gezinnen zijn die in Tiny Houses wonen? Ik heb er eentje gelinkt hierboven, maar er zijn er geloof ik nog meer. Kan me voorstellen dat je dat wat ver gaat, maar misschien wel interessant om te volgen. Anders kun je het idee uitvoeren, maar dan met een Small House 😉 Hadden jullie dat niet al? En dan straks je moestuintje weer, dan leef je stiekem gewoon je droom al!

      1. Ja ik had dit wel gezien en ook op de link geklikt, maar voor mezelf vind ik het niet haalbaar. Een small house is realistischer, en gelukkig wonen we nu ook vrij klein ja. En we hebben inderdaad een moestuin!

  3. Ik vind tiny houses ook zeker inspirerend en de mensen die er in wonen maken duidelijk dat we helemaal niet veel spullen nodig hebben om te leven! Onder andere daardoor ben ik geïnspireerd om thuis op te gaan ruimen. En ik vind het ook heel mooi om te zien dat veel tiny huisjes bewoners zelf voorziend proberen te zijn.
    Maar wat ik mij altijd afvraag, is dit wel echt duurzaam? Wat je zelf ook al aangeeft, in een flat heb je meerdere tiny huisjes, en qua verwarmen lijkt mij dat dan toch beter (minder warmte verlies). En volgens mij is zo’n tiny huisje veel sneller aan vervanging toe dan een stenen huis (kan ook best zijn dat dat zo is maar niet erg is omdat de milieu impact van de materialen die gebruikt worden minder groot is dan voor een ‘echt’ huis). Ik heb er dus nog wel wat vraagtekens bij, maar misschien dat ik daar wel naast zit…
    Het lijkt mij wel weer heel gaaf wonen, lekker in de natuur en waarschijnlijk veel meer buiten dan als je in een gewoon huis woont. Daar droom ik dan wel weer van O:)

    1. Goede vragen hoor. De bouw schijnt wel echt duurzamer te zijn. Beton veroorzaakt enorm veel uitstoot, dus dan ben je met Europees hout een stuk beter af. Ik las over één huisje dat deze minstens zo lang mee moest gaan als een reguliere nieuwbouwwoning en bij een andere stond dat hij minstens 100 jaar mee zou moeten gaan. Valt mij wel mee. En als je het vergelijkt met een rijtjeshuis, kun je waarschijnlijk wel meerdere Tiny Houses bouwen, voordat je evenveel impact maakt. Ik denk dat het vooral qua landgebruik niet zo handig is. Dan kunnen we beter heel compact wonen en gedeelde (moes)tuinen aanleggen ofzo. Maar dat mensen liever een vrijstaand huisje en hun eigen landje willen, snap ik ook wel weer. Ik droom wel van een iets-groter-dan-tiny-house met een grote tuin aan de rand van de stad, maar dan moet ik wel even de loterij winnen 😉

      1. Dan gaan ze een stuk langer mee dan ik dacht! 🙂

        Haha, ik deel je droom 😉 van mij hoeft het ook niet echt een tiny huisje te zijn, maar helaas komen grote tuinen vaak met grote huizen…

    2. Goeie vragen inderdaad! Als het op duurzaamheid aankomt zijn er enorm veel afwegingen om te maken en een van de belangrijkste is of je kunt gebruiken wat je al hebt of dat je nieuw bouwt. Zo is het bijvoorbeeld ook vaak duurzamer om op het bestaande (elektra)netwerk aan te sluiten dan volledig off-grid te leven omdat het netwerk er in Nederland nou eenmaal ligt en zo goed geregeld is. Maar dat kan per locatie verschillen. Het hergebruiken van bestaande objecten voor een tiny house is beter dan ze slopen, maar ze moeten wel goed geïsoleerd kunnen worden om niet teveel energie te verliezen.
      Bij Sustainer Homes hebben we er juist daarom voor gekozen om modulair te bouwen met hout. De modules zelf zijn enorm duurzaam (hout, dus eigenlijk de bomen, slaan namelijk netto CO2 op) en je hebt enorm veel flexibiliteit in hoe je bouwt, dat kan dus bijvoorbeeld ook een ‘flatje’ van vier hoog gestapelde tiny houses zijn 😀

  4. ik word hier zo blij van. Mijn man en ik gaan over een paar jaar een tinyhouse bouwen. Het lijkt ons een enorm uitdagend project. Het werken met duurzame materialen lijkt ons zo interessant en leerzaam.

    1. O wat tof! Het klinkt wel alsof je het echt voor het bouwen doet (wat me ook reuze interessant lijkt), maar jullie willen er dan ook wel gaan wonen toch?Heb je al een idee van hoe dat je leven zou kunnen beïnvloeden? Ben benieuwd wat jullie motiveert 🙂

  5. Ik vind ze heel erg leuk (vooral die blauwe!), maar ik het zou denk ik niks voor mij zijn. Ik zou toch mijn keuken wel missen.

    1. Je kan ook 20 vierkante meter keuken maken met een slaapvide erboven. Moet je alleen wel douchen in de wasbak 😛

  6. Ik vind het heerlijk om die Tiny Houses vanbinnen te zien en hoe ze zo efficiënt en toch gezellig zijn ingericht! Hier in België is het nog altijd ‘the bigger the better’ heb ik de indruk… Ik wil zelf graag een klein huis met grooote tuin, ben benieuwd hoe die zoektocht gaat vlotten als we er over enkele jaren aan toe zijn. Maar zo’n minihuisje denk ik dat nog juist een stap te ver is, want ik heb binnen toch ook graag wat ademruimte, en plek voor mijn boeken en plantjes. Misschien ben ik dan toch nog materialistischer dan ik soms zou willen geloven 🙂

    1. Leuk hè? Ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen bij die huisjes, maar zou het zelf ook te krap vinden. Dat the bigger the better is ook nog wel de algemene instelling hier denk ik. Daarom is het juist leuk dat die tiny houses laten zien dat het ook anders kan! Een klein huis met een grote tuin wil ik ook! Maar dan ook in de stad, dus dan zal ik toch compromissen moeten sluiten, ben ik bang. Een beetje gehecht zijn aan spulletjes mag best hoor 😉

Comments are closed.