Toe aan nieuwe kleding? Leen of huur het!

Uitgekeken op je garderobe, behoefte aan een nieuw shirt of wil je iets nieuws aan voor die speciale gelegenheid? In plaats van iets nieuws of zelfs tweedehands te kopen, is er nog een optie: leen het!

Omslagfoto door Huib van Wersch voor LENA the fashion library.

Waarom lenen?

Het schijnt dat we gemiddeld zo’n 80% van onze kleding het afgelopen jaar helemaal niet gedragen hebben, dat we een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer dragen en dat onvoorstelbare hoeveelheden kleding ongedragen op de brandstapel belanden.

En toch willen we soms – of regelmatig – iets nieuws. Omdat we uitgekeken zijn op wat we hebben of vanwege een speciale gelegenheid.

Een gebrek aan kleding is het probleem niet. We weten alleen niet de juist dingen te vinden en er ligt een hoop ongebruikt in onze kast, terwijl iemand anders er naar op zoek zou kunnen zijn. Is het niet veel logischer als we onze kleding wat meer delen? Zowel voor onze dagelijkse kleding als voor gelegenheidskleding zijn er verschillende opties.

outfit library less
Foto door Maria Kuznetsova van Outfit Library LESS.

Van een bekende

Misschien heb je met vrienden al wel eens een kledingruil gedaan. Dat is een ideale manier om met jouw afgedankte kleding iemand anders blij te maken en met gratis cadeautjes van iemand anders naar huis te gaan.

In plaats van elkaars afdankertjes over te nemen, kun je ook juist je topstukken met elkaar delen. Niet om te houden, maar gewoon voor een keertje. Wil je niet voor de derde keer in je enige feestjurk naar die bruiloft, maar weet jij eigenlijk ook wel dat je een nieuwe jurk maar zelden zal dragen? Vraag dan of je die ene eye catcher van je vriendin mag lenen. Als je een vriend(in), broer/zus of huisgenoot hebt met vergelijkbare maten en smaak, kun je zelfs regelmatig wat uit elkaars kast lenen.

Kledingverhuur

Als je niet kunt slagen in de kast van een bekende kun je vooral voor gelegenheidskleding ook goed terecht bij een aantal verhuurbedrijven. Daarvan verdient er eentje speciale aandacht.

Door het hele land vind je grote en kleine kledingverhuurbedrijven zoals De bonte koe of Incognito waar je terecht kunt voor smokings, galajurken of kostuums voor een themafeest of carnaval. Zoek een winkel bij je in de buurt of online en je hoeft nooit meer iets te kopen dat je waarschijnlijk niet veel vaker zal dragen en meestal met weinig aandacht voor mens en milieu is gemaakt.

46 dresses

Margo den Ouden begon 46 dresses met het verhuren van haar 46 mooiste jurken. Met de opbrengst van deze – en inmiddels honderden andere – jurken koopt ze nieuwe jurken voor de groeiende groep vrouwen die deze het zelf niet kunnen veroorloven. Mooi doel toch?

Je kan de jurken online bekijken en op vrijdagen bekijken, passen en ophalen aan de Vondellaan 16 in Utrecht. Bovendien kun je een eigen jurk of een financiële bijdrage doneren aan de stichting.

Kledingbibliotheken

Behalve die feestjurk of een kostuum had ik er tot een paar jaar geleden nooit over nagedacht dat je ook dagelijkse kleding gewoon zou kunnen lenen. Totdat een studiegenoot (hoi Karin!) in 2014 vertelde hoe ze bezig was om met twee vriendinnen De Kledingbibliotheek op te zetten in Utrecht.

Een kledingbibliotheek? Met een abonnement en dan na een paar weken weer terugbrengen en iets niets uitzoeken? Ja joh, waarom ook niet! Zeker voor wie graag regelmatig iets anders aantrekt is dit helemaal zo gek nog niet.

De Kledingbibliotheek in Utrecht is helaas alweer verdwenen, maar inmiddels zijn er drie andere filialen waar je terecht kunt.

LENA the fashion library – Amsterdam

Bijna gelijktijdig met de Utrechtse Kledingbibliotheek opende in Amsterdam LENA the fashion library. De oprichters hadden al de nodige ervaring in de mode en richtten eerder onder andere Doortje Vintage op.

De collectie van LENA is hip en fris. Je vindt er veel duurzame merken als Kuyichi, Yunit, Rhumaa en Kings of Indigo, maar ook veel vintage. De kleding is gericht op dames met gangbare maten. De hele collectie is online te bekijken en te reserveren.

Voor 25 tot 50 euro per maand neem je een abonnement en krijg je een bepaald aantal punten waarmee je kleding mee kunt nemen ter waarde van dat aantal punten. Wel kun je zo vaak wisselen in de winkel of het zo lang houden als je wil. Ook kun je tegen bijbetaling exclusieve items lenen, kledingstukken eenmalig lenen of een favoriet kledingstuk kopen.

Als je niet in de winkel kunt, kun je je geleende items tegen een meerprijs afhalen bij swap points in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem of het thuis laten bezorgen.

LENA the fashion library
Westerstraat 174H, Amsterdam

LENA-oprichters Angela, Diana, Elisa en Suzanne. Foto door Hedy Tjin.

Bij Priester – Den Haag

Deze winkel voor lederwaren en reparaties is sinds maart 2017 uitgebreid met een kledingbibliotheek. De collectie is niet online te bekijken, maar ze beloven duurzame Nederlandse kleding. Afgaande op de website en Instagram-pagina vermoed ik dat dit een mix is van modern design en een stoerder soort vintage.

Voor 20, 40 of 60 euro per maand kun je respectievelijk 1, 2 of drie kledingstukken per keer lenen. Je kan ze zo vaak komen wisselen als je wil en een kledingstuk maximaal twee weken houden. Net als bij LENA hanteren ze bovendien het try before you buy-concept, waarbij je een kledingstuk eerst kunt lenen en later eventueel kunt aanschaffen.

De winkel zelf lijkt er op de foto’s ook erg tof uit te zien. Met liefde voor het verleden en met oog voor de toekomst.

Bij Priester
Zoutmanstraat 12A, Den Haag

Outfit Library LESS – Arnhem

De nieuwste telg in de kledingbibliotheekfamilie is Outfit Library LESS. Zonder veel ervaring maar met een indrukwekkende dosis idealisme en vastberadenheid opende Maria Kuznetsova in de zomer van 2018 de deuren van LESS op kruipafstand van het station in Arnhem.

De kleding van LESS draait niet om merken, maar om de vrouwen die het dragen. Empowerment en body positivity zijn hier kernwoorden. De merkloze kleding vormt een zeer diverse collectie in een soort enorme walk in closet waarmee vrouwen met alle vormen, kleuren, maten en leeftijden kunnen experimenteren met hun stijl. Bovendien kunnen dames er ook nog terecht voor lezingen en workshops gerelateerd aan stijl en duurzaamheid.

Voor 30 euro per maand kun je drie kledingstukken, zes accessoires of een combinatie van beiden komen lenen. Je kan zo vaak ruilen als je wil. Een keertje proberen? Eenmalig lenen kan ook voor vijf euro per dag.

Woon je in of rond Arnhem, heb je een hart voor duurzame mode en wat tijd over? Omdat Maria haar grote ambities op slechts twee schouders draagt, kun je haar steunen door te helpen als vrijwilliger.

Outfit Library LESS
Nieuwe Plein 13, Arnhem

outfit library less
Foto door Maria Kuznetsova van Outfit Library LESS.

Kinderkleding van Hulaaloop

Tenslotte nog een categorie apart, want uiterst geschikt voor dagelijks gebruikt, maar iets anders dan een kledingbibliotheek. Bij Hulaaloop huur je namelijk complete outfits voor je baby of dreumes. Een outfit bestaat elk uit drie kledingstukken. Je betaalt 17,50 euro per outfit die je wanneer nodig weer kunt ruilen voor kleding in een grotere maat of volgend seizoen. Goedkoper en duurzamer dan nieuwe kleding en lekker makkelijk als je geen zin hebt om tweedehands koopjes te jagen.

Leen jij wel eens kleding?

Dit denken jullie ervan

  1. Dit zijn echt zo’n leuke initiatieven! 🙂 Met een fashion library in de buurt zou ik me comfortabel voelen om mijn kleerkast meer te minimaliseren. Heb je een idee of er ook in België kledingbibliotheken bestaan?

    1. Tof hè? Ik heb helaas geen idee of er zoiets al bestaat in België. Gat in de markt? 😉

  2. Ik vind het zoooo jammer dat ze hier in België nog bijlange niet zo ver zijn. Kleding huren?! Ik hoor de oudere generatie al snuiven. Ik zou direct mee op de kar springen, want ik raak snel uitgekeken op een kledingstuk dus zo’n bibliotheek dat lijkt me ideaal!

    1. Haha, laat ze maar snuiven 😉
      Lena in Amsterdam bestaat al een tijdje, dus dat lijkt wel goed te gaan. Maar volgens mij is het nog wel lastig voor kledingbibliotheken om veel klanten te krijgen. Ik hoop wel echt dat lenen snel normaler wordt, zodat dit een beter business model is. Dan komen ze vanzelf overal.

  3. Vlaamse:Er staat een artikel over in de standaard magazine van 9 januari. Ze schrijven over huren bij Jukebox Clothes

Comments are closed.