Gelezen: De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

Als er één boek is dat je wil lezen over duurzaamheid, laat het dan deze zijn. De Verborgen Impact geeft zoveel inzicht en praktische handvatten dat het bijna vier jaar na dato nog altijd een lovende recensie en hartelijke aanbevelingen verdient.

Excuses voor wie helemaal gek wordt van mijn eeuwige verwijzingen naar De Verborgen Impact. Wie het gelezen heeft, zal hopelijk begrijpen waarom ik zo’n fan ben. Deze recensie is voor iedereen die het nog niet kent, het nog altijd niet gelezen heeft of zich pas net begint te interesseren voor duurzaamheid en nog niet goed weet waarmee je kan beginnen. Ik beloof je dat je na het lezen van dit boek een helder beeld hebt van wat er echt toe doet.

Het ontstaan van De Verborgen Impact

In 2014 zat Babette Porcelijn thuis op de bank toen haar man vertelde hoe vervuilend containerschepen zijn en hoeveel bomen er elke dag gekapt worden. Ineens realiseerde ze zich dat we in het rijke Westen helemaal niet zo duurzaam bezig waren en dat de negatieve effecten buiten ons zicht plaatsvinden. De verborgen impact van ons gedrag.

Babette besloot haar leven een half jaar compleet te wijden aan het inzichtelijk maken van de gehele impact van ons consumptie- en leefgedrag. Ze deed zelf uitgebreid onderzoek en schakelde hulp in van adviesbureaus. Ze weigerde te focussen op een beperkt aantal thema’s, omdat ze juist het totaalplaatje in beeld wilde krijgen om vervolgens effectieve oplossingen aan te kunnen dragen.

Na succesvolle crowdfunding werd het boek begin 2016 voor het eerst uitgegeven.

verborgen impact

De Verborgen Impact

In een poging om mijn eigen ecologische voetafdruk in kaart te brengen, had ik online diverse testjes ingevuld. Allen hadden een andere uitslag en geen enkele gaf inzicht in welke cijfers en berekeningen ze gebruikten. De Verborgen Impact kwam precies op het juiste moment om antwoord te geven op al deze vragen en meer.

Allereerst blijkt de impact die we niet zien vaak zelfs veel groter is dan het deel dat we wel zien. Met name water gebruiken we maar heel weinig rechtstreeks uit de kraan, terwijl er duizenden liters gebruikt worden voor de productie van onze spullen, eten en kleding. Zo wordt er buiten ons zicht ook veel energie, land en grondstoffen gebruikt voor de dingen die we hier doen en gebruiken. Dat onze impact zoveel groter blijkt dan gedacht, is behalve slecht nieuws ook goed nieuws, want dat betekent dat we ook meer verschil kunnen maken als we ons gedrag aanpassen.

Voor verschillende duurzame onderwerpen zoals autorijden, wonen, kleding en meer is uitgebreid onderzoek gedaan naar de hele keten van productie, tot vervoer, gebruik en afdanken. Alle soorten impact in de vorm van onder andere water, CO2-uitstoot, landgebruik en vervuiling zijn op een rij gezet en hieruit volgt een top 10 van dingen die in ons dagelijks leven de grootste impact blijken te maken.

Verrassende winnaar: spullen! Geen auto’s, vlees of vliegen, maar spullen. Met name elektronica, maar ook je meubels, pannen, kleding en al het andere wat je meeneemt als je gaat verhuizen heeft ontzettend veel verborgen impact veroorzaakt tijdens het productieproces. Vlees is overtuigend tweede.

verborgen impact
Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

Aan de hand van een aantal case studies laat Babette zien waar de zichtbare en verborgen impact precies zit. Daarnaast geeft ze nog veel meer inzichten waar je echt wat mee kan in het dagelijks leven. Zo blijkt uit de voedselboom dat het veel belangrijker is om voor plantaardig voedsel te kiezen dan verpakkingsvrij te winkelen.

Ondanks de vele feiten, lees het boek makkelijk weg. De infographics geven extra duidelijkheid en dankzij alle praktische tips krijg je meteen handelingsperspectief mee, zodat het niet deprimerend maar juist motiverend is. Het boek sprak me meteen al aan omdat het wetenschappelijk onderbouwd, oplossingsgericht en op effectiviteit gericht is. Hier kunnen we wat mee! Ook fijn: Babette laat zien met welke aanpassingen je echt grote stappen kan maken, zodat je je minder druk hoeft te maken om de details.

Jouw verborgen impact

De cijfers die gebruikt zijn voor de top 10 zijn van toepassing op het gedrag van een gemiddelde Nederlander en niemand is natuurlijk precies gemiddeld. De impact van een gemiddelde Nederlander met vliegen blijkt bijvoorbeeld helemaal niet zo groot. Valt het effect van vliegen dan mee? Helaas niet. De gemiddelde Nederlander vliegt ‘slechts’ zo’n 4000 kilometer per jaar, omdat veel Nederlanders helemaal niet vliegen. Met een retourtje Bali schiet de impact van vliegen ineens naar de top 3.

Misschien eet je geen vlees, rij je elke dag 200 kilometer van en naar werk of ga je wekelijks naar de stad. Dan zal jouw top 10 er behoorlijk anders uit kunnen zien. Om te weten waar jouw impact hem precies in zit en waar je dus de grootste winst kan behalen, is het heel inzichtelijk om je persoonlijke impact te bepalen.

Hiervoor maakte ik zelf een impactcalculator gebaseerd op het boek en bijbehorende onderzoek. Deze is behoorlijk gedetailleerd en kost wat moeite om in te vullen, maar geeft dan ook een behoorlijk accuraat beeld. Wil je met minder moeite een globaal beeld? Ga dan naar mijnverborgenimpact.nl.

De impact op mij

De top 10 in het boek gaf me meteen enorm veel inzicht. Ik was destijds al bezig met minder vlees eten en ik vond het fijn om te zien dat dit uiterst zinvol bleek te zijn. Het idee was om vooral heel veel minder vlees te gaan eten, maar na twee jaar afbouwen, besloot ik er helemaal mee te stoppen. Later verving ik ook yoghurt en melk met plantaardige varianten.

Ondanks dat ik nooit veel spullen kocht, was het wel echt een eye opener hoe groot het effect hiervan is en dat ook ik hier nog veel verschil kon maken. Het heeft me overtuigd om de kringloop te gaan herontdekken, terwijl ik daar voorheen vrijwel nooit kwam. Inmiddels koop ik spullen en kleding alleen nieuw als ik het echt wil hebben en niet tweedehands kan vinden. Leuke bijkomstigheid is dat het nog geld scheelt ook! Had ik dat maar tijdens mijn studententijd geweten…

Toen ik mijn eigen impact uitrekende zag ik voor het eerst dat mijn vliegreisjes niet slechts ‘niet zo goed’ voor het klimaat waren, maar een huiveringwekkende impact maakten. Het duurde nog even, voordat ik dat inzicht om kon zetten in actie, maar inmiddels begin ik aan mijn tweede vliegvrije jaar en host ik Flight Free 2020 in Nederland.

De Verborgen Impact is al lang geen nieuw boek meer, maar is nog altijd even actueel en noodzakelijk. Destijds maakte het veel indruk op me en inmiddels heeft het zich bewezen als favoriet die blijft beklijven. Bij veel duurzame overwegingen komen er weer cijfers en feitjes uit dit boek bij me naar boven die me helpen met beslissen. Ook reken ik nog altijd jaarlijks opnieuw mijn impact uit om te kijken of er wel echt verbetering in zit.

Is het overdreven als ik zeg dat dit boek mijn leven veranderd heeft? Ik geloof van niet. Wat mij betreft wordt dit verplichte kost voor iedereen.

Heb jij De Verborgen Impact al gelezen? Je bestelt hem in paperback of in pdf-formaat.

Dit denken jullie ervan

  1. Wat tof om te lezen dat De Verborgen Impact voor jou net zo’n houvast/bijbel/gids is als voor mij! En supercool dat je zelf een tool hebt gebouwd die echt tot in detail het rapport volgt, ik ga hem invullen 😀

    1. Haha heel goed! Ik smeer mensen niet graag spullen aan, maar deze is voor mij netto zeer duurzaam geweest. Hopelijk voor jou ook!

  2. He, wat fijn dat hij er nu ook als e-book is. Hij stond hoog op mijn lijstje om te lezen, maar ik vond hem zo prijzig.

    1. Als je ziet hoeveel werk er in zit en als je er maar half zoveel uit haalt als ik, dan is het een koopje 😉 Ik kocht zelf ook een ebook, omdat ik net flink had zitten ontspullen en die is inderdaad wel wat goedkoper. Bespaar je meteen een beetje boom!

  3. Het boek ligt al lang klaar in mijn kast… ik hoef maar opzij te kijken om het te zien liggen, oeps 🙂
    Ik koop te veel spullen, dat staat echt wel vast nu we zijn verhuisd naar een groter huis en alles hier nog altijd vol staat… ik begrijp het niet :’-)

    1. Spullen groeien stiekem ook als er meer ruimte is 😉 Goede tijd nu om het boek te gaan lezen!

Comments are closed.