Films over klimaatverandering: wat is er aan de hand?

Er zijn een hoop films en documentaires die allerlei aspecten van klimaatverandering en duurzaamheid belichten. Omdat beelden vaak veel meer indruk maken dan cijfers, deel ik deze graag met je. In deze films zie je hoe het ook alweer zit met klimaatverandering.

An inconvenient truth

Deze film van de Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore kwam uit in 2006. In die tijd stuurde ik mijn studie biologie steeds meer richting aardwetenschappen en dan met name de klimaatwetenschap. Van de generatie van mijn ouders kreeg ik steevast de vraag of ik dan ook geloofde in klimaatverandering. Dat ik die vraag niet meer krijg, geeft wel aan dat de tijden veranderd zijn. En daarbij heeft An inconvenient truth denk ik een behoorlijke rol gespeeld.

De film is in feite een registratie van speeches van Gore waarin hij aan de hand van tamelijk suffe PowerPoint-presentatie uitlegt wat er gaande is op onze planeet. Gore kreeg veel kritiek op de film, want het zou politiek geladen ego-tripperij zijn en bovendien klopt niet alles wat hij beweert.

En ja, de film is nogal alarmistisch en was misschien overtuigender geweest als er diverse deskundigen aan het woord waren geweest in plaats van een enkele politicus, maar de strekking van zijn verhaal klopt wél. Het was destijds de eerste grote, broodnodige wake-up call die veel mensen liet inzien dat er wel degelijk iets aan de hand is. Ook als student middenin dit onderwerp zag ik dankzij de film de urgentie duidelijk die ik daarvoor nog niet zo voelde.

Deze klassieker kijk je op Netflix.


Trailer van An inconvenient truth

Climate of concern

Correspondent Jelmer Mommers kreeg eind 2016 interne documenten van Shell in handen en ontdekte dat zij dertig jaar eerder al behoorlijk goed op de hoogte waren van de gevolgen van het verbranden van fossiele brandstoffen. In 1991 verscheen er een film waarin die gevolgen duidelijk en verrassend accuraat uiteengezet worden. De film werd destijds op scholen vertoond en verdween daarna van het toneel.

Deze film is inhoudelijk sterker dan An inconvenient truth, maar je moet wel even door de slechte beeldkwaliteit heen kunnen kijken. Het meest bijzondere aan de film is uiteindelijk vooral de maker, de oliegigant, die ondanks deze film juist volop aan de slag ging met twijfel zaaien over oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het oppompen van alsmaar meer olie en gas.

Bekijk de film via YouTube en lees meer over deze film en de wanpraktijken van Shell op De Correspondent.


Volledige vertoning van Climate of concern

Before the flood

Tien jaar na An inconvenient truth kwam Leonardo DiCaprio met Before the flood. Het doel is hetzelfde: laten zien wat ons te wachten staat als we doorgaan met consumeren zoals we nu doen. De manier waarop is gelukkig een stuk verfrissender dan de lange PowerPoint-presentatie van Gore.

DiCaprio gaat in gesprek met allerlei wereldleiders en wetenschappers, stelt pijnlijke vragen en laat tegelijk zien dat er nog veel te doen is. De film is minder van de cijfers en speelt meer in op je gevoel. Inhoudelijk is het niet verrassend als je je enigszins verdiept hebt in klimaatverandering, maar aan de reacties op deze film te merken is het nog steeds voor lang niet iedereen gesneden koek. En ook als je al wel aardig op de hoogte bent, is het af en toe weer eens nodig om je neus op de feiten te duwen. Uiteindelijk blijf je – als het goed is – achter met een gevoel van hoop en goede zin om de handen uit de mouwen te steken.

Als je bezighoudt met duurzaamheid en je hebt deze film nog niet gezien, wil ik je dringend verzoeken om dit zo snel mogelijk te gaan doen. Verplichte kost!

Before the flood kijk je op Netflix.


Trailer van Before the flood

Thin ice

Als je je nou afvraagt waar al die cijfers, beweringen en grafiekjes vandaan komen in de bovengenoemde films, dan moet je bij Thin ice zijn. In deze film volgt Geoloog Simon Lamb klimaatwetenschappers om – nadat die een hoop kritiek te verduren kregen over hun betrouwbaarheid – te kijken of ze wel goed werk doen.

Hoewel ik vermoed dat Lamb al aardig wist hoe het werkt in de klimaatwetenschappen en ook allang bedacht had dat die mensen wel deugen, geeft de film een interessante en behoorlijk volledige inkijk in het klimaatonderzoek. Voor mij is het een groot feest der herkenning, maar juist als je er nauwelijks iets vanaf weet is dit denk ik een heel waardevolle film.

Je ziet hoe data verzameld wordt door metingen, uit historische geschriften, uit ijskernen, uit sedimentkernen en met computermodellen. Je leert hoe klimaat een ingewikkelde samenwerking is tussen oceanen, atmosfeer en de biosfeer en er zowel natuurkunde, chemie, geologie als biologie aan te pas komt. Je proeft aan de grenzen van onze kennis en er gloort een beetje hoop aan het eind.

Thin ice kun je huren ($3,99) of kopen ($14,99) via de website. Het zou kunnen dat er ergens een versie online te vinden is met ondertiteling in het Maleis, maar dat heb je niet van mij.


Trailer van Thin ice

Dit denken jullie ervan

Comments are closed.