Ons beddengoed is aan vervanging toe en dat kan ongetwijfeld duurzamer dan met een paar goedkope lapjes uit de aanbieding. Bij welke merken kun je terecht voor eerlijk en duurzamer bed- en badtextiel?
Dat het duurzamer is om spullen zo lang mogelijk mee te laten gaan, is inmiddels wel duidelijk. Mijn dekbedovertrekken en handdoeken gaan dan gelukkig ook al járen mee. De hoeslakens waren wel al aardig dun aan het worden en nu hebben we ze letterlijk kapot geslapen. Wellicht is het een teken dat ik eens bijenwasdoeken moet gaan maken, maar voor nu: tijd voor nieuwe lakens!
Even snel naar de Action of Hema rennen doe ik tegenwoordig niet meer. Door me wat meer te verdiepen in fair fashion – onder andere middels documentaires en een aantal fijne blogs – heb ik inmiddels ontdekt dat er duurzamere stoffen bestaan zoals biologisch katoen, Tencel, hennep, linnen en bamboe. Bovendien wil ik voor mijn beddengoed evenmin dat het door kinderhandjes gemaakt is of er mensen verminkt raken door het gebruik van pesticiden. Het zal ongetwijfeld lekkerder slapen op eerlijke en duurzame lakens.
Duurzamer textiel
Textiel is eigenlijk nooit echt duurzaam. Ook voor biologisch katoen is enorm veel land en water nodig en het komt altijd van ver. Bamboe groeit heel snel, maar er zijn chemicaliën nodig om de vezels los te maken.
Toch kun je er wel vanuit gaan dat biologisch katoen in ieder geval vele malen beter is dan regulier katoen vanwege het verbod op bestrijdingsmiddelen en verminderd watergebruik. Bamboe is mogelijk zelfs nog ietsje duurzamer – of liever: minder schadelijk – dan biologisch katoen. Sara schreef over het verschil tussen regulier en biologisch katoen en over de voor- en nadelen van bamboe op haar blog When Sara Smiles.
Tencel, hennep en linnen worden overigens als de meest duurzame keuzes beschouwd.
Eerlijk textiel
Gelukkig worden duurzamere stoffen regelmatig vergezeld van GOTS-certificering. Deze garandeert niet alleen dat het om biologisch textiel gaat, maar ook dat het onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt is. Dat moeten we willen!
Bij deze merken kun je terecht
Pure Coverz en meer!
Pure Coverz was niet het eerste merk dat ik tegenkwam, maar wel de eerste website waar jij wellicht wil gaan rondspeuren als je wat nodig hebt. Ze bieden hier namelijk naast hun eigen textiel ook bed-, bad-, keukentextiel en stoffen(!) aan van onder andere Yumeko, Bo Weevil, Living Crafts en Cotonea. Hier vind je dus meteen een vrij uitgebreid aanbod!
Hun eigen beddengoed en tafellakens is van GOTS-gecertificeerd katoen en wordt fairtrade geproduceerd in Turkije.
Yumeko
Al even genoemd hierboven, maar Yumeko verdient wat extra aandacht. Behalve dekbedovertrekken, hoeslakens, moltons en alle mogelijk maten handdoeken, heeft het Amsterdamse Yumeko zelfs dekbedden, matrassen en dekens. De handdoeken zijn van biologisch katoen. Al het beddengoed is van biologisch katoen of linnen. Dekbedden zijn van wol, Tencel of dons en matrassen zijn van natuurlatex, biologische wol en biologisch katoen.
Ook Yumeko heeft het GOTS-keurmerk. Daarnaast heeft het een Fairtrade-keurmerk en meerdere aanvullende keurmerken die onder andere verantwoord bosbeheer, Europese geproduceerde linnen, kwalitatief hoogwaardige wol en welzijn van ganzen en eenden garanderen.
Die matrassen zijn nogal aan de prijs, maar mag je wel eerst 100 dagen uitproberen. Hoewel de handdoeken heel betaalbaar zijn, moet ik eerlijk gezegd wel even slikken van de prijzen voor de hoeslakens. Ik ben vooral nieuwsgierig naar het dekbed van Tencel, dus die ga ik onthouden voor als we daar ook doorheen gesleten zijn!
Yumeko is behalve via Pure Coverz ook te koop via hun eigen website en bij Waschbaer, Bol.com en Wehkamp. Offline verkoopadressen vind je hier.
By Mölle
Linnen is niet alleen een van de duurzaamste stoffen, maar ook een van de mooiste als je het mij vraagt. By Mölle maakt prachtige dekbedovertrekken in verschillende natuurlijke tinten waarvan ik heel veel zin krijg om eronder te kruipen. Het belooft koel te zijn in de zomer en warm in de winter. Ook voor in de badkamer en keuken hebben ze hamamhanddoeken van linnen en handdoeken van linnen wafelstof. Voor de ultieme natuurlijke look in je huis, kun je zelfs linnen gordijnen laten maken.
Suite 702
Bij Suite 702 vind je dekbedsets in warme en frisse kleuren. Ze zijn gemaakt van perkal katoen, satijnkatoen en een mix van katoen en linnen en verkrijgbaar vanaf maatje kinderbed tot king size. Daarnaast verkopen ze ook kleurige handdoeken.
Dekbedden van Tencel
Nog zo’n stof die vele malen duurzamer is dan katoen of polyester: lyocell. In mijn artikel over mijn ervaringen met lyocell, oftewel Tencel, schreef ik over mijn nieuwe dekbed van dit materiaal en zou het echt iedereen willen aanraden. Het ademt! Het is warm in de winter en als het warm wordt, breek je niet meteen in zweten uit.
Het meest betaalbare dekbed met lyocell erin koop je bij Ikea, maar dit wordt wel voor de helft aangevuld met polyester. Onder andere Nuvaro, Yumeko, Frankenstolz en Hefel hebben dekbedden die uitsluitend gevuld zijn met lyocell. De tijk is afwisselend van katoen, biologisch katoen of lyocell. Ik kocht het vierseizoenendekbed van Frankenstolz met een vulling van lyocell en tijk van biologisch katoen.
Happy Towels
Ik ben groot fan van mijn hamamdoek. Hij is ideaal voor op reis, want groot en toch licht en compact, sneldrogend, vrolijk gekleurd. Het merk waar mijn handdoek van is, lijkt van de aardbodem verdwenen, maar dat geeft niet, want ik heb wat beters gevonden ter vervanging van het standaard katoen.
Happy Towels maakt doeken van biologisch katoen en doeken van 60% bamboe met 40% biologisch katoen. Eigenaar Cor heeft persoonlijk contact met de Turkse wever. Zijn bedrijf is bewust niet gecertificeerd, omdat dat te duur is. Om aan te tonen dat het echt om biologisch katoen gaat, zet hij zijn aankoopbonnen online. Hierop is te zien dat het inderdaad om 100% GOTS-gecertificeerde katoen gaat.
Op mijn vraag of zijn bamboe dan ook biologisch is, antwoordt Cor dat hij op zoek is naar een leverancier die de nodige chemicaliën opvangt en hergebruikt, maar die leveranciers zijn bedrijf te klein vinden om mee samen te werken. Zijn huidige leverancier is wel Öko-Tex 100-gecertificeerd. Dit houdt in dat de stoffen streng gecontroleerd worden op restanten van bestrijdingsmiddelen, zware metalen en andere schadelijke stoffen. Dit is bedoeld ter bescherming van onze eigen gezondheid, maar is indirect ook gunstiger voor het milieu.
Behalve de duurzame materialen en eerlijke productie doneert Happy Towels per handdoek ook nog eens twee euro aan een Turks doel dat ervoor zorgt dat meisjes daar naar school kunnen blijven gaan. Vergeet ik nou helemaal te vertellen dat de hamamdoeken ook gewoon heel mooi en betaalbaar zijn? Die olijfgroene gaat op mijn verlanglijstje!
Duns Sweden
Oh, wat een leuke printjes! Duns Sweden maakt dekbedovertrekken en kinderkleding met vrolijke, kleurrijke patronen. Check die sokken eens, daar word je meteen blij van. Eveneens als van de GOTS-certificering natuurlijk, want alles is eerlijk geproduceerd en van biologisch katoen.
Bij Goed van toen kun je de producten van Duns Sweden kopen en ook Babongo verkoopt een selectie van dekbedovertrekken.
Waschbär
In de webshop van Waschbär vind je duurzame en biologische varianten van bijna alles! Er is een uitgebreid aanbod van handdoeken en beddengoed. De handdoeken, hoeslakens en dekbedovertrekken zijn vrijwel allemaal van biologisch katoen en GOTS-gecertificeerd. Een enkeling is ‘alleen’ van biologisch katoen uit Turkije en vervolgens verder geproduceerd in Roemenië, maar als Waschbär het verkoopt, mag je misschien wel verwachten dat het dan ook eerlijk geproduceerd is.
Daarnaast verkoopt Waschbär ook nog dekbedden en matrassen van het Duitse Traumina – hopelijk niet afgeleid van trauma, maar van träumen. Hier worden afhankelijk van het product biologisch katoen, linnen, wol, bamboe, dons, zijde en zelfs kamelenhaar voor gebruikt. Wellicht niet allemaal even diervriendelijk en ik kan ook niets vinden over arbeidsomstandigheden bij het winnen van de grondstoffen. Wel zou het naaiwerk in Duitsland gedaan worden en kun je in de webshop van Waschbär precies zien welk materiaal gebruikt is en waar het vandaan komt.
Iets minder klant- en milieuvriendelijk is wel dat je bij Waschbär pas vanaf dertig euro een bestelling kan plaatsen. Zo word je verleid om meer spullen te kopen dan je wellicht van plan was.
Bijenkorf, Dille & Kamille, en Lidl
Hè, wat? Nou ja, deze winkels verkopen (nog) geen eerlijk geproduceerd beddengoed en handdoeken, maar wél biologisch katoen. Als je budget de bovenstaande merken echt niet toelaat, kun je voor een spotprijs biologische lakens kopen bij Lidl. Of als je per se offline wil kopen, kun je handdoeken vinden bij Dille & Kamille en lakens bij de Bijenkorf.
Conclusie
Het aanbod van eerlijk én duurzamer bed- en badtextiel is nog niet enorm en ook niet heel makkelijk verkrijgbaar, maar het bestaat wel degelijk. Bij sommige merken en producten schrok ik wel even van de prijs. Uiteindelijk vond ik de hoeslakens van Waschbär en Pure Coverz wel redelijk geprijsd en ga ik er maar vanuit dat ze minstens net zo lang mee zullen gaan als de vorige. Intussen ga ik sparen voor prachtig linnen beddengoed.
Verder vind ik het fijn om alvast gezien te hebben dat er behalve handdoeken en overtrekken ook duurzame en eerlijke matrassen en dekbedden bestaan. Dat ga ik zeker onthouden voor als ik die ooit weer nodig heb! Nu eerst maar eens proberen hoe lekker slapen het is met die nieuwe lakens.
Pingback: 7 x mijn favoriete groene blogs - Aandachtige Blog
Bamboodaddy bestaat niet meer > is nu Uniemeister en verkoopt geen handdoeken meer. Althans niet kunnen vinden op hun website.
Dank je wel voor de tip!
Hi Linda,
Allereerst ontzettend bedankt voor al je te gekke blogs! Super fijn dat je zo veel voor ons uitzoekt! Ik ben altijd heel blij met al jouw adviezen en tips. Veel dank! 🙂
Momenteel overweeg ik net als jullie het 4 seizoenen dekbed van Frankenstolz aan te schaffen. Al houd ik van dikke, zware dekbedden en begrijp ik uit jouw verhaal dat dit dekbed juist dun is… Spannend!
Maar ik was nog even aan het speuren naar Frankenstolz en vind weinig (op hun website) over duurzaamheid. Als ik ze opzoek op de website van “Global organic textile standard” vind ik “Bed-Cover – 100% Organic Cotton’ als enige, terwijl bij Yumeko en Hefel een hele rits aan producten genoemd staat. Nuvaro en Ikea vind ik op hun website niet terug. Nou weet ik niet zoveel waarde ik moet hechten aan de GOTS certificatie. Hoe denk jij hierover? En weet jij meer over Frankenstolz als bedrijf in relatie tot duurzaamheid / het milieu en arbeidsomstandigheden?
Hoor het graag als meer weer. Mijn budget laat de duurdere optie die je noemt helaas niet toe.
Hartelijke groet, Isabel
Ook hier hebben we de gaten in het hoeslaken geslapen, dus het is echt tijd voor een nieuwe. Dankzij jouw artikel weet ik waar ik me op moet focussen. Tencel kende ik bijvoorbeeld nog niet, maar klinkt heel comfortabel. Dus bedankt voor het uitzoeken!