CO2-compensatie (4/7): Klimaatprojecten in ontwikkelingslanden

Klimaatprojecten in ontwikkelingslanden hebben soms gunstige bijeffecten. Schonere kooktechnieken en de komst van elektriciteit bevorderen de leefomstandigheden van de lokale bevolking. Dubbele winst?

Vervolg op CO2-compensatie (3/7): Bomen tegen ontbossing en droogte

Duurzamere en veiligere kooktechnieken
Onder andere bij GreenSeat en FairClimateFund kun je je CO2-uitstoot compenseren door te investeren in biogasinstallaties, efficiëntere houtovens en trainingen voor schonere en veiligere kooktechnieken. De projecten worden uitgevoerd in diverse landen in Afrika en Azië en worden allemaal gecontroleerd door de internationaal erkende Gold Standard of Verified Carbon Standard. Hoewel deze kookvoorzieningen op zichzelf niet CO2-neutraal zijn, zullen ze veel efficiënter zijn dan de traditionele methodes. Zo is er minder hout of kolen nodig en komt er veel minder roet vrij, waardoor er minder mensen last van luchtwegproblemen hebben. De biogasinstallaties werken op mest en het restproduct kan op het land gebruikt worden. Als er een toilet aan verbonden wordt, levert dit ook nog een verbetering van de hygiëne. Per project wordt aangegeven hoeveel CO2-uitstoot bespaard kan worden ten opzichte van traditionele kooktechnieken, maar niet hoe zich dit verhoudt tot de investeringen. Hiervoor moeten we dan op de keurmerken vertrouwen. Je kunt niet kiezen om aan een specifiek project te doneren. Bij GreenSeat betaal je 9,98 euro per gecompenseerde ton CO2, oftewel 229,60 euro voor 23 ton CO2. Bij FairClimateFund is dit 12,70 euro per ton CO2, of 292,10 euro per 23 ton. Deze bedragen zijn vergelijkbaar met die van Trees for All.



Windmolens
Bij GreenSeat gaat een deel van de donaties naast de kookmethodes ook naar windmolens in India, waar deze voor een schonere vervanging zorgen dan de huidige energie. Aangezien ze zelf al aangeven dat er veel gebieden nog geen elektriciteit hebben, vrees ik echter dat deze windmolens alleen zorgen voor extra energie en bijbehorende voordelen voor lokale gemeenschappen, maar dat de bestaande uitstoot er niet minder om zal worden. Of je hier de uitbreiding van vervuilende stroomvoorzieningen voorkomt, lijkt me wel waarschijnlijk, maar garanties heb je niet. Afgezien van de sociale voordelen, zou je naar mijn idee meer winst behalen door al bestaande uitstoot, bijvoorbeeld van je eigen grijze stroom of toch-niet-zo-groene stroom, te verminderen door wind- of andere hernieuwbare energie af te nemen. Maar aangezien groene stroom allang niet meer duurder is dan grijze, zou je dat wat mij betreft sowieso al moeten doen.



Lees verder in CO2-compensatie (5/7): Zand erover

Alle delen uit de serie:
CO2-compensatie (1/7): Hoe compenseer ik mijn reizen?
CO2-compensatie (2/7): Door de bomen het bos niet meer zien
CO2-compensatie (3/7): Bomen tegen ontbossing en droogte
CO2-compensatie (4/7): Klimaatprojecten in ontwikkelingslanden
CO2-compensatie (5/7): Zand erover
CO2-compensatie (6/7): De emissierechtenhandel
CO2-compensatie (7/7): Mijn conclusies

Dit denken jullie ervan

  1. Uit het filmpje van fair climate fund maak ik op dat zij fair trade CO2 emissierechten verkopen aan CO2 producerende bedrijven. Daarmee brengen ze in mijn ogen meer CO2 certificaten op de markt, waardoor er ook meer geproduceerd mag worden?? Of zie ik dat helemaal verkeerd?

    1. Hoi Ilse, dat heb je heel scherp opgemerkt! Volgens mij heb je helaas gelijk. Als een bedrijf meer wil uitstoten dan waar ze rechten voor hebben, dan kunnen ze dankzij dit soort projecten alsnog meer uitstoten. Die extra uitstoot is dan dus wel elders gecompenseerd en heeft ook betere levensonderstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden tot gevolg, maar het is zeker niet ideaal. Het lijkt me beter als dit soort certificaten alleen voorbehouden zouden zijn aan consumenten die de uitstoot van bijvoorbeeld hun voedselproductie, of iets anders wat moeilijk te voorkomen is, willen compenseren.
      Als je er meer over wil lezen, heb ik nog een artikel over de emissierechtenhandel en verschillen soorten certificaten. Laat maar weten als je nog meer vragen hebt 🙂

  2. Hier in de binnenlanden van Z Amerika heb ik als afstudeer opdracht een oven ontwikkeld waarmee met 10%van het gemiddelde hout gebruik nu dus maar 10% zaagsel, dus ook afval van de houtproductie nodig is om dezelfde hoeveelheid voedsel te kunnen koken. Fair trade geeft eigen certificaten CO2 uit is dit ook voor mij mogelijk?

    1. Wat een toffe afstudeeropdracht! Ik weet niet hoe je dat regelt met die certificaten. Je zou eens kunnen informeren hoe ze dat bij bijvoorbeeld Fair Climate Fund gedaan hebben. Kan me wel voorstellen dat je voor certificering door Gold Standard wel een flinke zak geld en/of grote omzet nodig hebt.

  3. > Aangezien ze zelf al aangeven dat er veel gebieden nog geen elektriciteit hebben, vrees ik echter dat deze windmolens alleen zorgen voor extra energie

    Is het niet waarschijnlijk dat op een hoop plekken (diesel)generatoren vervangen worden door deze windmolens? Vreemd genoeg vermeldt GreenSeat het niet, en benoemt hun partnerorganisatie ook niet – kon dus niet zo veel project-specifieke info vinden.

    Ik vond wel deze: https://india.blogs.nytimes.com/2012/07/31/the-diesel-generator-indias-trusty-power-source/

    Lijkt dus wel aannemelijk. En, diesel generatoren zorgen snel voor 2x zo veel uitstoot als kolencentrales; https://www.cgdev.org/blog/how-can-nigeria-cut-co2-emissions-63-build-more-power-plants

    1. Hmm, die hele tekst is warrig, haha. Complex verhaal hoor. Het is in ieder geval duidelijk dat de vraag naar energie enorm is en blijft toenemen. Windmolens zullen dus zeker welkom zijn, maar zolang de markt nog lang niet verzadigd is komen er waarschijnlijk nog net zo hard dieselgenerators bij. Wat ik denk ik bedoelde te zeggen is dat de komst van (relatief weinig) windmolens de opmars van vervuilende energie voorlopig misschien niet echt zal tegenhouden. Op termijn hopelijk wel, zeker naar mate de windmolens aan terrein winnen daar. Het lijkt me sowieso een goede zaak om te investeren in windenergie, maar het is lastiger om dat te koppelen aan een specifieke hoeveelheid CO2-compensatie omdat je nooit weet wat het alternatief geweest zou zijn. Maakt dat sense?

Comments are closed.