Tegenwoordig zijn er allerlei apps waarmee je je planten zou kunnen identificeren. Werkt het? En welke app werkt het beste? Daarnaast werp ik kort een blik op apps die je kunnen helpen bij het verzorgen van je planten.
Planten identificeren
Af en toe dwarrelt er een plant je huis of tuin in waarvan je niet precies weet wat het is. En dat is nou juist zo essentieel, want zonder naam heb je vaak geen idee bij hoeveel licht en water hij zich op zijn best voelt.
Om een aantal apps te testen en vergelijken, maak ik een paar foto’s van een aantal planten. Allereerst van peterselie en bosui uit de tuin. Vervolgens van twee kamerplanten waarvan ik weet wat het is en tenslotte van drie kamerplanten waarvan ik niet weet of twijfel wat het is. Van alle apps testte ik de iOS-versie, dus de Android-versie kan wellicht wat anders in elkaar zitten.
Pl@ntNet
iOS, Android en webversie
Gratis
2,5 sterren in de App Store (10 reviews)
4 sterren in de Play Store (28k reviews)
De app van Pl@ntNet is bedoeld voor het identificeren van ‘planten uit de natuur’. Dit vind ik meteen al een vreemde opmerking, want uiteindelijk komen alle planten uit de natuur.
Er komt eerst een uitgebreid instructiemenu en zie je dat je per plant meerdere foto’s kunt uploaden, specifiek voor de bloemen, bladeren en vruchten. Een enkele foto werkt gelukkig ook en daardoor is de app makkelijk en snel in gebruik te nemen.
De peterselie wordt bestempeld als tuinpeterselie en de bosui wordt ‘sjalot of ui’. Ik reken het goed. Van de kamerplanten wordt alleen Aloë vera herkend en van één soort zit het juiste genus, maar niet de juiste soort, tussen de suggesties. Een vetplantje wordt zelfs voor gras aangezien. Meh.
Met ‘de natuur’ wordt hier waarschijnlijk de West-Europese natuur genoemd, want dit is de standaard projectnaam. Vreemd genoeg kun je ook kiezen voor ‘plants of Hawaï’, ‘plants of Mauritius’ of ‘plants of tropical Africa’, maar hiermee worden kamerplanten die oorspronkelijk uit die regio’s komen niet alsnog vindbaar.
Kortom, voor je kamerplanten heb je niet veel aan deze app. Voor wilde en gecultiveerde West-Europese buitenplanten heb ik hem niet heel goed getest, maar de eerste vondsten zijn hoopvol.
Plantifier
iOS en webversie
Gratis
2 sterren in de App Store (7 reviews)
2,5 sterren in de Play Store (535 reviews)
Plantifier is een app van mijntuin.org. Ook deze app is alleen bedoeld voor buitenplanten, maar soms smokkelt iemand er stiekem een kamerplant tussendoor. In plaats van beeldherkenning worden andere plantenliefhebbers ingeschakeld om de soorten te determineren.
De app werkt simpel, maar je moet dus wel wachten op een reactie van iemand die je kan helpen en daarom heb ik mijn foto’s uiteindelijk niet geüpload. Het herinnert me er wel aan dat het misschien veel logischer is om aan experts te vragen dan aan een slecht controleerbaar computersysteem. Alleen dan ga ik liever naar een van de vele actieve Facebookgroepen zoals Determinatie van planten en dieren of Planten- en stekjesruil, want daar krijg je ongetwijfeld sneller een antwoord.
Kortom, goed idee om andere liefhebbers in te schakelen, maar gebruik dan liever een actiever platform dan deze app.
PictureThis – Plant identifier
iOS en Android
Gratis
3,5 sterren in de App Store (9 reviews)
4,5 sterren in de Play Store (3412 reviews)
Deze app is makkelijk in gebruik. Openen, foto maken of selecteren en zoeken maar. Deze app heeft een wereldwijde database en dus zijn onze tropische kamerplanten er vaak ook in opgenomen. Als zoekresultaat krijg je naast een foto de Engelse en Latijnse naam te zien, de Nederlandse naam moet je er dan wel nog even bij zoeken.
Ik begin weer met de peterselie. De eerste suggestie is selderij en wordt dan wel gevolgd door peterselie. Niet blind afgaan op de eerste suggestie dus, maar met de foto’s erbij kom je er wel uit. De bosui komt nu zelfs helemaal goed uit de bus.
De mozaïekplant en Aloë vera gaan ook goed. Van een onbekende plant heb ik waarschijnlijk wel het juiste genus te pakken, maar ik twijfel of de soort ook klopt. Twee planten kan hij niet juist identificeren. Van een vetplantje vind ik dat nog niet zo raar, maar de andere plant ziet er wel zo uniek uit dat ik dacht dat dat toch zou moeten lukken.
Als ik later in de database zoek, blijkt dat er nog helemaal geen foto van is. Die voeg ik zelf meteen maar even toe. Blijkbaar zijn we dus afhankelijk van wat er allemaal toegevoegd is aan de app, maar kunnen we hem ook zelf aanvullen. Waarschijnlijk is dit zo’n app die valt of staat met de hoeveelheid actieve gebruikers.
Kortom, deze app is nog niet perfect, maar van deze drie apps is hij absoluut het beste in het determineren van mijn plantjes.
Verzorging
Als je eenmaal weet welke planten afhankelijk zijn van jouw zorg, kun je opzoeken hoe je deze het beste kunt verzorgen. Het afstemmen van de hoeveelheid water en licht zijn meestal het belangrijkst, maar het is ook vaak handig om te weten of je een plant moet voeden, verpotten, snoeien of toezingen.
Deze informatie is heel makkelijk online te vinden, maar wellicht zijn er apps die ons een handje kunnen helpen. Ik kwam er twee tegen die me wel interessant leken.
Plantsome
iOS en Android
Gratis
2,5 sterren in de App Store (14 reviews)
3 sterren in de Play Store (14 reviews)
Deze app is specifiek voor kamerplanten en dan met name voor de baasjes die hun kroost nogal eens vergeten. Vul in welke planten je hebt, hoe groot ze zijn en hoeveel licht ze krijgen. De app berekent met behulp van de lokale weersvoorspelling wanneer je plant water nodig heeft en stuurt je dan een melding op een gewenst tijdstip van de dag.
Ongeveer tweederde van onze kamerplanten staan in het lijstje, dus voor de rest moet ik alsnog zelf opletten. Ik heb de app niet uitgeprobeerd, maar vraag me af hoe accuraat de inschatting van de app is. Het lijkt me nogal veel uitmaken of een plant pal achter het glas staat of iets verder in de kamer en hoe groot en van welk materiaal de pot is. Als je hem consequent te veel of te weinig geeft, zal het op den duur toch misgaan zonder dat die app dat doorheeft of je daarvoor waarschuwt. Wel geeft de app wat extra informatie over je plant. Of hij van licht houdt en af en toe verpot moet worden bijvoorbeeld.
Kortom, dit lijkt me een prima app voor mensen die voornamelijk vrij sterke planten hebben en alleen een geheugensteuntje nodig hebben om ze niet alsnog om zeep te helpen. Los van dat geheugensteuntje lijkt het me altijd nog verstandiger om te leren welke planten van welke omstandigheden houden en om je zintuigen te gebruiken bij het verzorgen.
Plantenzoeker
iOS, Android en webversie
Gratis versie met 500 planten of 2,99 voor ruim 7000 planten
1,5 sterren in de App Store (6 reviews)
2 sterren in de Play Store (33 reviews)
In deze app vind je voor allerlei Europese planten informatie over hoe je ze moet verzorgen, wanneer hij bloeit, hoe groot hij wordt, waar hij het liefst staat en wanneer je kan snoeien. Zelfs mijn eenvoudige bosui en peterselie staan niet in de gratis versie, dus een upgrade lijkt me haast noodzakelijk als je deze app serieus wil gebruiken.
Maar is het de moeite waard? De bovengenoemde informatie is al zo makkelijk online te vinden dat je er geen app voor nodig hebt. Het is wellicht wel handig en overzichtelijk om al deze informatie bij elkaar te hebben als je een grote (moes)tuin hebt. De mogelijkheid om lijsten te maken van je eigen planten lijkt me de grootste toegevoegde waarde van deze app.
Kortom, misschien leuk als je graag een lijst bijhoudt van je planten met bijbehorende foto’s en informatie.
Ik ken veel te weinig van planten. Mijn vriend en ik hebben bruine vingers en zijn soms echt plantenmoordenaars. :'(
Haha, bruine vingers zelfs. Bij mij gaat het ook echt niet altijd goed hoor. Ik verzuip cactussen en vetplantjes. Maar daarom is het juist handig om te weten welke planten je hebt, zodat je kan opzoeken wat ze nodig hebben. of ze nat moeten blijven of juist tussendoor steeds droog moeten vallen. Zo heb ik ook best wat planten bij het raam vandaan gehaald of juist op een lichtere plek gezet. Wat water betreft zijn bruine vingers wel handig in de zin van dat je gewoon vaak aan de aarde moet voelen 😛
Wat een leuk artikel! Ik wist niet eens dat dat bestond. Jammer dat nog geen één app echt compleet is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik planten altijd verzorg op de gok en dan vanzelf wel zie of hij het uithoudt. Tot nu toe gaat dat gelukkig goed 🙂
Werkt meestal ook prima! Ik hou van planten die aangeven wanneer ze dorst hebben zonder dat het dan meteen te laat is 😉
Maar sinds ik beter weet welke planten ik precies heb en welke veel/weinig water en zon nodig hebben, gaat het wel wat beter hier in huis.
Wat een leuk artikel! Komt echt als geroepen 🙂 Ik had nog nooit van zulke apps gehoord, maar ga zeker de beste installeren op mijn telefoon!
Leuk! Ben benieuwd of die goed werkt voor jouw planten. Ik zou de resultaten nog even googlen voor de dubbel check 😉