Noem het computeractivisme, kliktivisme of thuisblijfactivisme, maar jezelf inzetten voor mens, klimaat, milieu en dier kan gewoon vanuit je luie stoel. En dat heeft nog zin ook. Een overzicht van allerlei petities die gerelateerd zijn aan milieu, natuur, maatschappij en klimaat vind je vanaf nu op deze website en op Facebook.
Voor iemand die zich bezighoudt met duurzaamheid is het frustrerend wanneer overheden en bedrijven niet altijd meewerken. Je kan nog wel zo je best doen om vlees te laten staan, zonnepanelen te installeren en met de trein te reizen, maar als je dan hoort dat politici de bouw van windmolenparken willen tegenhouden, Engie en Tulip Oil naar gas willen boren in het Waddengebied en het ABP nog altijd in fossiele brandstoffen investeert, dan zakt de moed je in de schoenen. Als burger kun je veel bereiken, maar uiteindelijk kunnen we het systeem niet compleet hervormen zonder medewerking van overheden en het bedrijfsleven.
Nou zie ik het eerlijk gezegd helemaal niet echt zitten om dit onrecht te bestrijden door zelf de politiek in te gaan of achterhaalde bedrijfsvoering van binnenuit te veranderen. Sterker nog, ondanks dat ik dat ik de acties van vele overtuigde klimaat- en milieuactivisten van harte toejuich, ben ik ook niet echt het type dat de barricades op springt. Die acties zorgen er misschien niet direct voor dat bijvoorbeeld de bruinkoolcentrales direct gesloten worden, maar leveren wel een hoop aandacht op. Daar kunnen wij dan weer wat mee.
Nu kan de computeractivist in actie komen. Als er een zaak is waarvan het duidelijk is dat er veel draagvlak is voor het tot actie dan wel halt roepen van een overheidsinstelling of bedrijf, zal een organisatie zoals Milieudefensie, Greenpeace, Fossielvrij NL of het Wereldnatuurfonds een petitie opzetten. Ook bezorgde burgers kunnen een petitie beginnen. Hier geldt de kracht van de massa. Hoe meer mensen kenbaar maken zich achter de standpunten van de petitie te scharen, hoe groter de druk op het bekritiseerde project.
En ja hoor, het werkt! Zo wist bijvoorbeeld Greenpeace er in 2015 mede voor te zorgen dat Shell en Statoil niet langer naar olie gaan boren in het Noordpoolgebied. Het jaar erop werd onder meer de bouw van een megadam in de Amazone tegengehouden, invoer van illegaal gekapt hout bestraft en afspraken gemaakt met supermarkten om bijensterfte tegen te gaan.
Om het iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om ook te tekenen, heb ik een verzameling van allerlei aan milieu-, natuur-, maatschappij- en klimaatgerelateerde petities samengesteld. Kijk af en toe op de petitie-pagina op deze website als het je uitkomt of volg de Facebookpagina om continu op de hoogte te blijven van alle nieuwe acties. Zo kun je met een kopje thee op de bank toch nog een heuse activist zijn!
Banner naar afbeelding Milieudefensie